Ruszin-Szendi Romulusz lehet a honvédség új parancsnoka

2021. május 31. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagyot javasolta a Magyar Honvédség parancsnokának Benkő Tibor. Ezt a honvédség parancsnokságának hétfői, székesfehérvári rendkívüli állománygyűlésén jelentett be a honvédelmi miniszter az MTI tudósítása szerint.

Ruszin-Szendi Romulusz korábban a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy a honvédség rendkívüli állománygyűlésén a székesfehérvári Alba Regia laktanyában 2021. május 31-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy a honvédség rendkívüli állománygyűlésén a székesfehérvári Alba Regia laktanyában 2021. május 31-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Múlt héten mentette fel Áder János Korom Ferencet, a Magyar Honvédség parancsnokát. A 2019-ben kinevezett katonai vezető megbízatása 2023-ig szólt, a minisztérium közleménye szerint azonban Korom kérte az idő előtti felmentését. A kérést azzal indokolta, hogy a 2018-ban rábízott feladatokat jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte, és sikeresen vezette a Magyar Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.

Korom szerint a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak, ugyanakkor tapasztalatait, tudását továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja. Benkő Tibor arról beszélt hétfőn, hogy Korom nemzetközi diplomáciai környezetben folytatja munkáját, a miniszter Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetésre terjesztette fel a távozó parancsnokot.

Akkor még nem lehetett tudni, hogy ki lesz az utódja. Benkő mostani bejelentése viszont olyan szempontból nem volt meglepő, hogy egy nappal később az ő javaslatára felmentette a miniszterelnök Ruszin-Szendi Romuluszt. A Magyar Közlönyben az állt, hogy más fontos megbízatására tekintettel május 28-tól nem tölti be az államtitkári pozíciót.

A 48 éves vezérőrnagy 2010-ben szerezte meg a hadtudomány doktora címet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezető szakán, majd 2014-ben az Amerikai Egyesült Államokban elvégezte a US Army War College stratégiai tudományok mestere szakát is. 2014-től 2016-ig a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökségénél szolgált, 2015 augusztusától megbízott csoportfőnökként. 2016-ban a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokává nevezték ki.

A Magyar Honvédségnél utoljára 2019 elején töltött be beosztást, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság vezetőjeként. 2019-ben a Honvédelmi Minisztériumban folytatta karrierjét, ahol kezdetben titkárságvezetőként, 2020. április elsejétől 2021. május végéig pedig humánpolitikai ügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozott.

Ha Áder elfogadja Benkő javaslatát, Ruszin június 1-től válthatja Korom Ferencet a honvédség élén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!