Környezetvédelmi hatástanulmány nélkül újulhat meg a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű strandja

2021. május 31. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan megújulhat a Dunakanyar egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, a lepencei strand. A Visegrád melletti fürdő másfél évtizede zárt be, az állapota azóta nagyon leromlott. A Pest Megyei Kormányhivatal nemrég engedélyt adott egy beruházónak a felújítási munkálatok elkezdésére. A Duna–Ipoly Nemzeti Park felhívta a kormányhivatal figyelmét, hogy a beruházás a Natura 2000 hálózathoz tartozó területet is érint, de a kormányhivatal ezzel nem foglalkozott, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül adott zöld utat a munkának – írja a Hvg360.

A tervek szerint a termálmedencékből a Lepence-patakba vezetnék a vizet, ami rossz hír a patakban élő védett kövi rákoknak. „A kövi rák a hidegebb vizeket részesíti előnyben, így termálvízzel hőszennyezett élőhely nem felel meg a számára” – tájékoztatja a nemzeti park a kormányhivatalt. A termálvíz miatt a patakban elszaporodhatnak a márványrákok, amelyek tünetmentesen hordozzák a hazai rákfajokat pusztító rákpestist, így a megjelenésük különösen veszélyes lenne a kövi rák állományára.

A kormány tavaly ősszel nyilvánította kiemelt beruházássá a fürdő felújítását, és közel 3 milliárd forint támogatást is megítélt a befektető Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft.-nek. A Kft. végső tulajdonosai között van az Appeninn nevű tőzsdei cég, amit Jellinek Dániel és Balázs Attila irányít, de a céghálóban feltűnik a szállodai szakemberként ismert Szepesi Richárd is. Ők hárman már többször üzleteltek a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal.

A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az építtető Dreamland Holding szerint a fejlesztési munkálatok nem érintik a védett övezetet, és az előírásoknak megfelelően minden érintett hatósággal előzetes egyeztetéseket folytattak. A beruházás két ütemben valósulhat meg: először egy négyszintes főépületet terveznek építeni, amiben az öltözők, az étterem és a wellnessrészleg kap majd helyet. „A strandrész az ingatlan kevésbé meredek déli részére kerül, és akár külön is megközelíthető” – olvasható a tervekben. A második ütemben apartmanokat és 120 autóra tervezett parkolót alakítanának ki. A munkával 2023 júniusára végeznének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!