Épp a magyar–portugál meccs napján ér véget a rendes tavaszi parlamenti ülésszak

2021. május 31. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különös egyezést talált a Népszava a parlamenti aktuális tavaszi ülésszaki menetrendje és a magyar futballválogatott Európai-bajnoki meccseinek időpontjában: az idei rendes ülésnap június 15-én lesz, a magyar–portugál meccs napján. A lap szerint a meccs 18 órai kezdetére biztosan végeznek a munkával a képviselők.

Megvizsgálták a korábbi tavaszi ülésszakok idejét is, és azt látták, hogy minden évben tovább dolgoztak a képviselők június közepénél. A 2014-es és 2018-as választási évet nem vették figyelembe. Mint írták, 2015-ben eredetileg június 15-ig tartott volna a tavaszi ülésszak, de július 6-ig még rendkívüli ülések voltak (most elvileg nem terveznek ilyeneket), 2017-ben június 23-ig kellett bejárniuk a képviselőknek, 2019-ben pedig július 12-ig tervezték a tavaszi ülésszakot. Rákérdeztek a korai zárásra Kövér Lászlónál, Orbán Viktor sajtófőnökénél és a Fidesz-frakció sajtóosztályánál is, választ azonban csak a legutóbbi helyről kaptak, onnan is csak egy sírva nevetős szmájlit.

Arról is a Népszava írt, hogy Kövér László csak 2021-ben eddig már több mint 19,8 millió forint büntetést szabott ki parlamenti képviselőkre – ez majdnem a harmada a 2018 óta eddig kiszabott 64,2 milliónak, és még hátravan hat ülésnap a tavaszi ülésszakból. A legnagyobb büntetést idén eddig Jakab Péter kapta: őt a házelnök 9,6 millióra büntette azért, mert „fideszes ficsúrokról” beszélt. Tordai Bencének, a Párbeszéd képviselőjének pedig 8,2 millió forintot kellett fizetnie, mert Varga Mihály szerint elállta az útját az ülésteremben és a telefonjával videót készített róla.

A képviselőket azóta tudja jobban büntetni Kövér, hogy 2019 ősze után, amikor Hadházy Ákos „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát tartott a házelnöki emelvény elé Orbán Viktor beszéde közben, szabályt módosítottak, aminek értelmében a képviselőktől akár hathavi fizetést is megvonhatnak, és Kövér akár huszonnégy ülésnapra is kitilthat egy-egy képviselőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!