Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét

2021. május 31. – 17:09

frissítve

Felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét
Megemlékező a Hableány-emlékmű felavatásán Budapesten a Margit híd pesti hídfőjénél 2021. május 31-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét hétfőn Budapesten, a baleset helyszínén, a Margit híd pesti hídfőjénél – írja az MTI. Szombaton már egy hajós megemlékezést is tartottak.

Az avatón Csö Csongmun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentéséért, felkutatásáért. Megköszönte azt is, hogy sokan imádkoztak az áldozatokért. Mint mondta, az áldozatok családtagjainak különösen fájdalmas, hogy a világjárvány miatt az elmúlt időszakban nem kereshették fel a tragédia helyszínét. Továbbra is feladatuknak tekintik a tragédia máig eltűntként kezelt áldozatának a felkutatását, hogy visszaadják a családjának.

Csongmun azt reméli, hogy a baleset után indult bírósági eljárás megnyugvást hoz a hozzátartozóknak, és a pandémia elmúltával, a baleset harmadik évfordulóján már ellátogathatnak az érintettek Budapestre.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint egész Magyarországot megrendítette a hajóbaleset, amelynek során 28 életet nyeltek el a Duna habjai. Emberfeletti erőfeszítést tettek mindazok, akik részt vettek a mentésben és az áldozatok felkutatásában – mondta. Különösen fájdalmasnak nevezte, hogy az áldozatok többsége olyan koreai állampolgár, aki vendégként érkezett Magyarországra.

„A koreai testvérnépet ért veszteséget teljes egészében a magunkénak érezzük, fájdalmuk a mi fájdalmunk, gyászuk a mi gyászunk”

– mondta.

Az emlékműre – egy több mint 7 méter hosszú és másfél-két méter magas szürke gránittömbre – rávésték a baleset valamennyi áldozatának nevét. A neveket külön-külön egy-egy spotlámpa világítja meg.

Két éve történt a baleset

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó ukrán hajóskapitányát teszi felelőssé a tragédiáért. A férfival szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. Az ügy legutóbbi bírósági tárgyalásának újdonságairól ebben a cikkben tudósítottunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!