Vacak volt az idő, de jövő héten már beérhetnek a szabadföldi eprek

2021. május 28. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Jégeső, heves zivatarok, hidegfront, hűvös május, nem csoda, hogy a megszokotthoz képest két héttel később érik az eper (hivatalos nevén szamóca) az idén, írja az MTI azzal együtt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcsre már nem kell sokat várni, mert június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

Az érés a kamara közleménye szerint idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt tolódott el két héttel, de már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén vagy már azelőtt országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is, van, ahová már gyereknapon is lehet menni.

Kitértek arra is, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a friss szamócát az importálttól:

  • a magyar áru állagra nem olyan kemény,
  • csészelevelei frissebbek,
  • jobb az íze.

A közlemény szerint három fázisban érkezik a magyar eper a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as adatok szerint – kb. 550 hektár, amin évente átlagosan 8-10 ezer tonna eper terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!