Marad a szokásosnál sokkal hűvösebb május

2021. május 13. – 15:31

frissítve

Marad a szokásosnál sokkal hűvösebb május

Másolás

Vágólapra másolva

Marad a héten az átlagosnál hűvösebb májusi idő. Az Időkép szerint a magasabb légrétegekben az elmúlt évek átlagánál 6-8 fokkal is hidegebb lesz a levegő, de ez a felszínen azért nem lesz ennyire látványos, 20 fok körüli csúcsokra lehet számítani.

„A térségünkbe érkező ciklonális mezőknek köszönhetően a hűvös tavasz várhatóan egész a pünkösdi hétvégéig kitart” – írták hideg racionalitással. A hét végéig döntően borús időre kell számítani, bár helyenként lehetséges hosszabb-rövidebb napsütés is – derült ki a Met.hu előrejelzéséből.

Hidegebb volt, csak nem figyeltünk rá

A hideg ellenére nem dőlt meg a május 13-án mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordja. Természetesen ezt is Zabaron mérték, ám meglepőnek tűnhet, hogy ez a -4,4 fok 2020-ban volt. Talán a karantén miatt kevesen vették észre, hogy tavaly sem léptünk át májusban olyan könnyen a nyárba, ami mellesleg nem is baj.

Az aggasztó éppen az, hogy az elmúlt ötven évben a Kárpát-medencében a száraz, nyárias napok száma látványosan megnőtt: a ‘70-es és ’80-as években a 17,7 Celsius-fok feletti középhőmérsékletű napok alapján a nyár június 21. és augusztus 20. közé esett, az elmúlt évtized összesített adatai alapján azonban ilyen meleg napok ma már május 29-től szeptember 17-ig vannak. A nyári meleg főként az ősz és kisebb részben a tavasz rövidülését okozta, de örömre semmi ok: ha nem csökkentjük az emberi tevékenységből fakadó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, akkor 2100-ra már félévesek lehetnek a nyarak ezen a féltekén.

Mindez szélsőségesebb, változékonyabb időjárással párosul, súlyos gondokat okoz a növényvilágban, a mezőgazdaságban – így tehát az itt élők élelmezésében –, a vízellátásban és invazív fajok és új kórokozók megjelenését vonja maga után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!