Azonnali hatállyal felmondta a szerződését a velencei önkormányzat a strandot elkerítő céggel

2021. május 27. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal felmondta a velencei önkormányzat a szerződését a strand mentén lévő Korzó üzemeltetőjével – írta a település a honlapján. A GOMI Kft.-nek hosszas vitája volt az önkormányzattal, különösen azután, hogy a cég a szabadstrand köré kerítést húzott, mondván így tudja könnyebben karbantartani a területet és felmerült, hogy a Velencén kívülieknek fizetőssé válna a partszakasz. A márciusban megkezdett kerítésépítéskor kirobbant vitáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Az önkormányzat szerint a cég engedély nélkül húzott fel épületeket, ugyanígy építette meg a kerítést, eközben viszont el is hanyagolta a területet, amelynek karbantartásáért a polgármester, Gerhardt Ákos elmondása szerint nagyjából havi nettó 3 millió forintot kapott az önkormányzat 2014-től, indexálva a KSH adatai szerint inflációs rátával. Ennek fejében a kft. adhatta bérbe a korzón lévő helyiségeket – ezért is lehetett érdekelt abban, hogy ott minél több szolgáltató legyen, akár az engedély nélkül felépített ideiglenes épületekben is.

Az azonnali hatályú, rendkívüli felmondást „a testület egésze módosítások, megjegyzések nélkül, egyhangúlag támogatta. A felmondást múlt héten már postázta az önkormányzat, ma személyesen is átadásra került” – tudatta az önkormányzat.

A rendkívüli felmondást az üzemeltetési szerződés súlyos megszegése tette lehetővé – áll az indoklásban. Az önkormányzat április végén felszólította a céget a hiányosságok pótlására, ez azonban nem történt meg.

A Velencei-tó kapuja projekt keretében megvalósított és a GOMI Kft. üzemeltetésébe adott projekt általános állapota alapján azt kell megállapítani, hogy az gondozatlan, ápolatlan, gazdátlan, a nyugodt és kulturált pihenésre, kikapcsolódásra a projekt által nyújtani hivatott szinten alkalmatlan – írta az önkormányzat.

  • A felületek ápolatlanok, szemetesek,
  • a fű elgyomosodott,
  • a díszfák ápolása elmaradt,
  • a kandeláberek ferdék, kidőltek,
  • a zöld felületen több engedély nélküli épület áll,
  • a mosdók, zuhanyzók karbantartása elmaradt,
  • a sétány szegélyei több helyen balesetveszélyesek a javítások elmaradása miatt

– sorolták a hiányosságokat.

A szerződés ugyan 2009-ben lett megkötve, még azelőtt, hogy a Velencei-tó kapuja beruházás megépült volna. Az érdemi munkája a kft.-nek a szerződés alapján így 2014 májusában, az EU-s forrásokat felhasználó beruházás átadásával kezdődött el.

A települést másfél éve vezető Gerhard Ákos elmondta, hogy a legutóbbi, szakértővel végzett állapotfelmérés után a hiánylistát átadták a GOMI Kft.-nek, ám a hiányosságokat nem pótolták, ezért vált indokolttá a szerződés azonnali felmondása.

A polgármester szerint a lakossági visszajelzések alapján is tudható volt, hogy a karbantartás nem felel meg az elvárásoknak.

A feszültséget azonban fokozta az is, hogy a cég tavaly egy óriáskereket állított fel a strandon engedély nélkül, ezután jött az idén márciusban az önkormányzat akarata ellenére felhúzott kerítés.

Egy tulajdonos szeretné tudni, hogy mi történik a tulajdonával, erre a kft. közölte, hogy kerítést húzna fel, mondtuk, hogy nem támogatjuk, mégis felépítették – mondta a polgármester.

A kerítés egyelőre ott áll, további sorsáról Gerhardt szerint akkor lehet beszélni, ha az átadás-átvétel megtörtént.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!