Závecz: Erősödött a Jobbik, minimális előnyben az ellenzéki lista

2021. május 21. – 12:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nüansznyival, mindössze egy százalékponttal vezet az ellenzéki szövetség a kormánypártokkal szemben a Závecz Resarch májusi reprezentatív felmérése szerint.

Az adatokból jól látszik, hogy mindkét politikai erő növelte támogatottságát az áprilisi méréshez képest:

  • a kormánypártok 37-ről 39 százalékra,
  • az ellenzék pedig 39-ről 40 százalékra.

A közvélemény-kutató cég szerint a szűkített listás politikai küzdelem vonzó és aktivizáló a választók számára, folyamatosan csökken a bizonytalan, passzív választók aránya. Míg márciusban a szavazók 24 százaléka nem tudott választani a listák közül, májusban már csak 18 százalék a bizonytalanok aránya.

A biztos választók körében is a végletekig kiélezett a két politikai oldal versenye, az ellenzéki lista 50 százalékon áll a májusi adatok szerint, míg a kormánypártoké 48 százalékon.

Ebben a körben az ellenzék egy százalékponttal tehát növelte az előnyét az áprilisi adatokhoz képest, míg a kormánypárti lista stagnál.

Fej fej mellett a Jobbik és a DK

Tovább nőtt a Jobbik támogatottsága májusban, a teljes választókorú népességen belül 13 százalékon áll, azaz egy százalékponttal növelte a népszerűségét az áprilisi adatokhoz képest.

A Jobbikot a DK követi ellenzéki oldalon, amely a korábbi hónapokban mértekkel azonos, 11 százalékos támogatottsággal.

Az MSZP elmozdult a negyedéve tartó 5 százalékáról, most a választókorú népesség 6 százaléka sorakozik fel mögéjük. A szocialisták ezzel utolérték a Momentumot, utóbbi tábora három hónapja változatlan, 6 százalékos. Májusban az LMP 2 százalékon, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya két százalékkal csökkent. A pártok rangsorát továbbra is a Fidesz vezeti, áprilishoz képest nem változott a tábora (34 százalék).

Még nagyobb az előnye a biztos pártválasztók körében a kormánypártnak (46 százalék). Ebben a körben viszont a DK jön (18 százalék) utána, a Jobbikot pedig a biztos pártválasztók 16 százaléka támogatja.

A Momentum és az MSZP itt is egyformán teljesít, az aktív szavazók 7-7 százalékára számíthat, az LMP pedig 3 százalékponton áll ebben a körben.

A Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt az aktív szavazói közegben 1-1 százalékot kapott.

700 ezer kormánykritikus választót kellene elvinnie szavazni az ellenzéki együttműködésnek

A választókorú népesség 49 százaléka kormányváltást akar a Závecz felmérése szerint, tehát ez a csoport népesebb, mint az ellenzéki együttműködésre szavazóké.

A különbség 9 százalékpont, nagyjából 700 ezer szavazó.

Összetételük alapvetően lefedi a magyar társadalomét, az egyedüli sajátosság, hogy az átlagosnál valamivel nagyobb arányban vannak körükben a fiatalok. Az ellenzék tartalékát jelenthetik, de mozgósításuknak két nehézsége is van: a passzivitásuk és az ellenzék esélyeire vonatkozó pesszimista véleményük. Mindössze egyötödük tartja biztosnak, hogy elmenne voksolni egy parlamenti választásra és csak egynegyedük hisz abban, hogy az ellenzék képes lenne megnyerni a választást.

A mostani kormány maradását 40 százalék szeretné, és majdhogynem mindegyikük ezt ki is fejezi a Fidesz-KDNP listára adott szavazatával. Mindössze a lakosság 1-2 százalékáról mondható el, hogy ugyan a jövő évi választások után is a jelenlegi kormányt kívánja az ország élén látni, de most nem voksol rájuk. Ez a 100-150 ezer választó sem biztos, hogy végül szavazóvá válik, – ahogy az ellenzéki tartaléknál – körükben is alacsony szintű (20 százalék körüli) a részvételi hajlandóság.

Az adatfelvétel ideje: 2021. május 8-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál dősebb lakosságát képviselik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!