Percenként 100-120 műanyag palack ömlik át a román határon, részlegesen lezárták a Szamost

2021. május 20. – 13:02

frissítve

Percenként 100-120 műanyag palack ömlik át a román határon, részlegesen lezárták a Szamost
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság részleges mederzára Olcsvánál Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb fokozatú vízminőségi kárelhárítási készültséget készültséget kellett elrendelni a Szamos magyarországi szakaszán, miután az esőzések következtében megduzzadt folyó jelentős mennyiségű szemetet sodort át magával a folyó hazai romániai vízgyűjtő területeiről. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei és hulladékmentesítő géplánca a Szamos menti Olcsván a nap 24 órájában dolgoznak a helyszínen mindaddig, amíg az OVF kamerarendszere további hulladék érkezését jelzi.

Az OVF lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a súlyos szennyezésnek rendszeresen kitett folyó felső, romániai szakaszán az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak meg. A főigazgatóság munkatársainak helyszíni megfigyelései, valamint az erre a célra kiépített kamerarendszerünk képei azt mutatták, hogy az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot (például faágakat) sodor magával, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság május 19-én 14 órától elrendelte a legmagasabb, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

Az OVF szakemberei hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosítás céljából szelektálják – elsősorban a percenként 100-120 műanyag palackot próbálják elkülöníteni. Az OVF beavatkozásának következtében eddig mintegy 12 köbméter hulladéktól sikerült megtisztítani a Szamost.

A munkát megkönnyíti, hogy az előrejelzések szerint a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban nem várható nagyobb esőzés, és csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről ezúttal nem kell számítani hulladék érkezésére, azaz az OVF-nek nem kell munkagépeit és embereit megosztania a két terület között.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!