Magyarországra ért a román bányameddőből származó nehézfémszennyezés

2021. február 18. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan vesznek mintákat a Szamosból és értékelik azokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai azután, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül Romániából eredő nehézfémszennyezésről kapott tájékoztatást. A csütörtökön, Csengernél hajnali kettőkor vett mintában az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán közölte az MTI-vel, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

A Krónika Online a hatóságoktól úgy tudja, hogy egy állami bányavállalat bezárt tárnáiból ömlött a bánya vize a Lápos folyóba Máramaros megyében, majd innen jutott a nehézfémszennyezés a Szamosba és végül Magyarországra. A Szamos–Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltsége arról tájékoztatta a lapot, hogy a szerdai jelentős csapadék miatt megáradtak a patakok és folyóvizek, amik elárasztották a bánya bezárt tárnáit, így pedig kiömlött a bányavíz. Az érintett bánya ahhoz a Conversmin Rt. román állami vállalathoz tartozik, melynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium.

Frissítés 2021.02.18-án 11:55-kor:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a csütörtöki közleményében azt írta, hogy a szennyezés hajnali órára ért Magyarországra. „A vízügy a zsilipek és csatornák lezárásával, a csóva útjának állandó követésével, a vízminta- eredmények folyamatos elemzése alapján gondoskodik arról, hogy a szennyeződést a mederben tartsa, az a lehető legkisebb mértékben juthasson élő szervezetbe. Az előreláthatólag szombaton Tiszalökig jutó anyag hígulásának mértéke várhatóan már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége
a határértékek alá süllyed” – fogalmaztak.

A Szamoson és a Tiszán folyamatos a mintavételezés. Az elsődleges cél az, írják, hogy a nehézfémek a mederből ne kerüljenek ki a hullámtérbe, illetve ne jussanak be a vízhasználatba, így a lehető legkisebb mértékben érjenek élő szervezetet. Az előrejelzések alapján a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően ma kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás mértéke Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed. A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszra is kiterjesztik.

Frissítés 2021. 02. 18-án 17:53-kor:

Minden esetben határérték alatt volt a vizsgált koncentráció a Csengernél vett vízmintákban a Szamos vízminőségi állapotára vonatkozó legutolsó mérési eredmények alapján – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Frissítés 2021. 02. 18-án 20:08-kor:

Várhatóan péntekre már nem tér el a Szamos vízminősége a megszokottól, a Romániából érkező nehézfémcsóva jelenleg a Tiszában, Vásárosnamény térségében van – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Láng István azt mondta: a cél az, hogy a nehézfémek ne kerüljenek ki a mederből, és minél nagyobb arányban hígítsák azokat. Emiatt szerencsés, hogy a Szamoson és a Tiszán magas a vízállás, de a víz még a mederben van – tette hozzá.

A szennyezéscsóvát figyelemmel követik, több szelvényben is folyamatosan mérnek: a határszelvény után Tunyogmatolcson, a Szamos torkolatánál, a Szamos torkolata alatt, és ha a csóva eléri Záhonyt, ott is, valamint Bodrognál és Tiszalöknél is mérnek majd – tudatta a főigazgató, hozzátéve: azt, hogy van-e értelme a további védekezésnek, a mérések alapján határozzák meg. Elmondta: a csóva várhatóan szombaton lép ki Tiszalök térségéből, de amíg nem vonul le, Tiszalökig szüneteltetik a vízkivételeket és vízpótlásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!