Karácsony: Okosabb, menőbb lett a Bubi

2021. május 20. – 14:53

frissítve

Karácsony: Okosabb, menőbb lett a Bubi
Karácsony az új közbiciklin – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután egy órától újra lehet használni közbringát Budapesten, a bicikli könnyebb gyorsabb, a bérlés egyszerűbb.

Ideje volt okosabbá, menőbbé tenni a Bubit

– mondta Karácsony Gergely főpolgármester az átadón, majd felpattant az egyik bicikli nyergébe.

Az elmúlt évekre legatyásodott és egyre kevesebb kerékpáros által használt Mol Bubi rendszer frissítéséről tavaly döntöttek. 2020 novemberében leállt a rendszer, az elmúlt hónapokban új kerékpárokat gyártottak, módosították az applikációt.

Csütörtök délután egy órától ismét bárki használhatja a Bubit. Ehhez le kell tölteni az applikációt, és befizetni 100 forint bankkártya-regisztrációs díjat. Havi 500 forintért (vagy évi 5000 forintért) úgy tudja feloldani az adott kerékpár zárját, hogy utána 30 percet akárhányszor ingyen kerékpározhat. Ha a 30 percet túllépi a bérleti idő, percenként 20 forintot számol fel pluszban a rendszer.

2020 év végén 2071 (régi) bicikliből állt a flotta, most 800-zal indul, és fokozatosan feltöltik 1200-ra. A Bubi-dokkolók megmaradtak városszerte. Lapunk márciusban a gyár udvarán már gurult egy gyors tesztkört az új kerékpárral, a következő benyomások születtek:

  • az új bringával könnyebb haladni, mint a korábbi „páncélos” változattal;
  • az egyszerű funkciókkal ellátott (3 fokozatú, markolattal működtethető agyváltó, szintén markolattal megszólaltatható csengő, kiskosár, az alján napelemmel, ami a könnyű és egyszerű okoslakatot működteti, mobiltelefon-tartó a kormányon, stb.) bicikli gyorsabb, fordulékonyabb;
  • a korábbi tömörgumihoz képest surran a kerékpár az új gumikkal;
  • látványra hasonló dizájn.
Karácsony és Walter Katalin BKK-vezér nyeregben – Fotó: Huszti István / Telex Karácsony és Walter Katalin BKK-vezér nyeregben – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony és Walter Katalin BKK-vezér nyeregben – Fotó: Huszti István / Telex

Nézzük, mi változik:

A kerékpáron a legnagyobb változások a könnyítést szolgálták: a nehéz, tankszerű járást előidéző tömörgumi ment a süllyesztőbe, fújt gumi váltja őket. A kevlárbetétes gumik elég magas, 7-es szintű defektvédelemmel rendelkeznek, a gyártó szerint az ilyen gumi városi használat során tízévente kaphat defektet.

Ha valakinél mégis bekövetkezne majd a defekt, akkor azt az utat nem kell majd kifizetni, tudtuk meg a BKK-tól.

Lekapták a bicikliről az eddigi komputeres egységet, valamint a hátsó kerék feletti vascsöveket is műanyag elemre váltották le. Így a gumival 1,5, a vázzal és a komputerrel is 1,6, azaz összesen 3,1 kilót tudtak spórolni, ami körülbelül 15 százalékos súlycsökkentés. A világítás marad agydinamós, az okoslakat pedig kézzel zárható, mobiltelefonos (QR-kódos) applikációval nyitható.

A tájékoztatás szerint a bicikli ára körülbelül nettó 250 ezer forint. A régi bringák egyébként várhatóan adományként találnak majd új tulajdonosra, az adományozást a BKK a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül tervezi. Kiderült az is, hogy a régebbi Bubi-bringákat eléggé megbecsülték a bringások:

mindössze egy darab repült a Dunába az elmúlt hat év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!