Azért kapott büntetést a Bajcsy-Zsilinszky úton eleső bringás, mert önmagát veszélyeztette

2021. május 19. – 20:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május elején írtunk arról, hogy a rendőrség megbüntetett egy biciklist, mert elesett a Bajcsy-Zsilinszky úton. Kristóf bringájának első kereke megakadhatott a padkában, a fiú elesett, az álla felszakadt, ezért egy másik bringás mentőt hívott hozzá.

Nem sokkal később a rendőrök is megérkeztek, akik azt mondták, hogy mivel a baleset közúton történt, valamint nem tolta a biciklit, ezért feljelentést tesznek ellene. Egy hónappal később egy 10 ezer forintos csekket kapott, az indoklás szerint „figyelembe kellett volna vennie a balesetkor, hogy milyen az útburkolat minősége”.

A szabálytalan padka, amit a Budapest Közút 2020 óta nem javít ki, mert szerintük nem balesetveszélyes – Fotó: Halász Áron / Járókelő
A szabálytalan padka, amit a Budapest Közút 2020 óta nem javít ki, mert szerintük nem balesetveszélyes – Fotó: Halász Áron / Járókelő

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) hivatalos honlapja, a kreszvaltozas.hu most részletesen összefoglalta, hogy Kristóf hogyan is kapott büntetést egy olyan baleset miatt, amiben egyedül ő volt érintett.

  • Személyi sérüléses közlekedési baleset esetén értesíteni kell a rendőrséget, amit a mentőszolgálat meg is tett.
  • Mivel minden balesetnek oka van, az eljáró hatóság megállapította, hogy saját hibás baleset történt, tehát a kerékpáros valamit hibázott, azért esett el.
  • „Nem az elvárható óvatossággal haladt, ennek az eredménye volt az esése és a sérülése.”
  • A KRESZ szerint a járművezetőknek úgy kell közlekedniük – egyszerűen fogalmazva –, hogy se mást, se magukat ne veszélyeztessék.
  • A büntetésre azért került sor, mert Kristóf figyelmetlen volt, amivel önmagát veszélyeztette.

Ha egy autóssal történik hasonló eset, aki szintén egy résztvevős, személyi sérüléssel járó balesetet szenved, amelyben a baleset oka megállapítható, és az szabálysértő, akkor az autóst szintén az eset súlyának megfelelően büntetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!