Büntetést küldtek a rendőrök egy biciklisnek azért, mert elesett a Bajcsy-Zsilinszky úton

2021. május 3. – 21:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Valami padkába vagy akadályba megakadt az első kerekem, és felborultam”

– mesélte a 444 videójában Kristóf, aki eleséséért végül egy csekket kapott a rendőrségtől. Ahogy Kristóf és barátja arról a videóban beszámoltak, az esés miatt Kristóf álla felszakadt, ezért mentőt hívtak. Nem sokkal a mentők után megérkeztek azonban a rendőrök is, akik azt mondták, hogy mivel nem tolta a biciklit, ezért feljelentést tesznek ellene. Egy hónappal később érkezett egy 10 ezer forintos csekk, az indoklás szerint többek között

„figyelembe kellett volna vennie a balesetkor, hogy milyen az útburkolat minősége”.

A BRFK nem tudott arra vonatkozólag információt adni, hány hasonló eset történt az elmúlt időszakokban, mert nem vezetnek ilyen statisztikákat: a Magyar Kerékpárosklub is csak egy olyan esetről hallott néhány éve, amikor valakit azért büntettek meg, mert elesett.

A Járókelő.hu tavaly írt arról, hogy az említett szakasznál, a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárút Arany János utca kereszteződésében a szegély nem felel meg az Útügyi Műszaki Előírásnak, miszerint „útpályák csatlakozásánál a szegély magasságát nulla szintre kell csökkenteni, kerékpárosok elsőbbsége esetén lehetőség szerint szegélymentesen egybe kell aszfaltozni a két felületet”.

Az Útütemezési Osztály a bejelentésre válaszul tavaly azt írta, a „helyzet nem balesetveszélyes”, indoklásában pedig arra hivatkozott, hogy

„a járdaszegély kialakítása a tervek szerint készült, ugyanis a tervek szerint itt eredetileg nem volt kerékpárút, csak járda. A kerékpárút kijelölésére utólag került sor.”

Az I Bike Budapest arról írt, a helyszínen valóban nem terveztek korábban kerékpárutat, annak kijelölésekor bár lereszelték az útpadkát, valójában továbbra is magasan hagyták azt. A későbbi bejelentés után pedig nem tett vele semmit az Útütemezési Osztály.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!