Az SZFE-HÖK szerint hátrányos megkülönböztetés ért több felvételizőt, az egyetem szerint tiszta volt a felvételi

2021. május 17. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói önkormányzata hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt héten olyan felvételiző diákokról értesültek, akiket hátrányos megkülönböztetés ért az egyetem múltjával kapcsolatos hozzáállásuk, az egyetemfoglalásról alkotott véleményük miatt.

„Ez, vagy bármilyen más visszaélés semmilyen helyzetben sem megengedhető, de azt gondoljuk egy szakmai felvételi során fel sem kéne merülnie efféle kérdéseknek, hiszen a válaszok semmilyen szinten nem befolyásolhatják a felvételiztető osztályfőnökök döntését. Amennyiben ideológiai alapon válogatják a leendő hallgatótársainkat, felmerül annak a veszélye, hogy az egyetemi polgárság elveszíti azt a sokszínűséget, ami eddig jellemző volt rá” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében az SZFE-HÖK.

Az SZFE szerint tiszta volt a felvételi

Az egyetem közleményben reagált a vádakra. Szerintük a HÖK részéről „nemtelen támadás érte az egyébként jó hangulatban, fegyelmezetten és produktívan zajló felvételi eljárást”.

Elmúltak már azok az idők, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetemre történő bejutást nem a tehetség és a szakmai alkalmasság határozta volna meg. Az Egyetem vezetése egyetért a Hallgatói Önkormányzattal abban, hogy a felvételizőket nem érheti semmilyen hátrányos megkülönböztetés. Ugyanakkor megkérjük a HÖK-öt, hogy amennyiben tudnak olyan esetről, amikor bármelyik leendő hallgatót sérelem ért, forduljanak az Egyetem oktatási rektorhelyetteséhez, aki a bejelentés után kivizsgálja az ügyet. Megkérjük a HÖK-öt, tartózkodjon attól, hogy a sajtóban, közösségi médiában, online felületeken a Színház- és Filmművészeti Egyetem rossz hírét keltsék.

Felhívjuk a figyelmüket az Egyetem Etikai Kódexében található 5.3. pontra: Jó hírnév megőrzése – Az Egyetem oktatóitól, nem oktató munkavállalóitól és hallgatóitól elvárható, hogy az intézményen belüli és kívüli tevékenységükkel megtartsák és fokozzák az Egyetem hazai és külföldi jó hírnevét, és tartózkodjanak minden ezzel ellentétes tevékenységtől” – áll az SZFE közleményében.

Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja próbált bejutni az SZFE Vas utcai épületébe 2020. október 8-án – Fotó: Huszti István / Telex
Szarka Gábor, az SZFE újonnan kinevezett kancellárja próbált bejutni az SZFE Vas utcai épületébe 2020. október 8-án – Fotó: Huszti István / Telex

A HÖK szerint ők szóltak, de nem kaptak választ

Megkerestük a HÖK-öt, hogy információik szerint hány felvételizőt érintett hátrányos megkülönböztetés, és milyen formában nyilvánult ez meg. Az egyetem közleményének megjelenése után azt a választ kaptuk, hogy:

  • Először az SZFE vezetőségét keresték meg a panaszokkal, múlt pénteken Zalán János oktatási rektorhelyettesnek is írtak, de azóta nem kaptak tőle választ.
  • Az emailben jelezték a nyilvános posztban is felmerült problémákat, amelyekről a közösségi médiából és a HÖK-nek eljuttatott üzenetekből értesültek, nevek említése nélkül.
  • Ezen kívül felhívták még a figyelmet a felvételizők tájékoztatásának hiányosságaira. Példaként említették, hogy egy felvételiző ellentétes információt kapott a továbbjutásról élő szóban, mint később emailben.

„Azt gondoltuk, ha felmerül a gyanúja a visszaéléseknek, azt azonnal jeleznünk kell a vezetőségnek és a nyilvánosságnak is, ilyen sorrendben” – írta a HÖK, akik szerint a nyilvánosság az egyetlen platform, ahol el tudják érni a felvételizőket.

„Tekintve, hogy még nem hallgatótársaink, nem biztos, hogy eszükbe jutna a HÖK-öt keresni a panaszukkal, de mi vagyunk az a szerv, aki képviselni tudja őket. Ezért intéztünk hozzájuk a mai napon a Facebook-oldalunkon egy felhívást, hogy amennyiben beérkezik hozzánk új panasz, egyeztethessünk a panasztevővel, hogy hogyan tudnánk igazságot szolgáltatni az ügyének” – írták.

A HÖK úgy látja, hogy „etikai vizsgálattal fenyegetőzni semmilyen szinten nem nevezhető párbeszédnek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!