Tényleg medve jár a Börzsönyben, le is fotózták

2021. május 16. – 15:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május elején érkeztek az első fotók arról, hogy medve járhat a Börzsönyben. Először Diósjenő közösségi oldalára felkerült egy fotó arról, hogy nagy valószínűséggel medvelábnyomot fotóztak Mázsaházánál, majd újabb nyomot találtak, a Nagy-Börzsönyből küldött képet egy terepfutó a Trailrunnak.

De az igazi bizonyíték mindeddig hiányzott. Most a Börzsönyi Természetvédők oldalára került fel egy kép arról, amint egy kameracsapda lefotózta az állatot. A poszt szerint egészséges, jól fejlett példánynak látszik.

Diósjenő közelében egyébként már márciusban is találtak medvelábnyomokat, 2020-ban pedig többször is észleltek barna medvét Nógrád megyében, illetve felbukkant egy Miskolcnál is. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság minden fontos tudnivalót összeszedett a kirándulóknak arra az esetre, ha medvével találkoznának. Tanácsaik alapján tehát a kijelölt turistaútvonalon érdemes haladni, szerencsés, ha kerüljük az átláthatatlan bozótosokat, nesztelenül nem érdemes közlekedni, és fejhallgatót se használjuk. Fontos, hogyha mégis szembe jönne egy medve, amely épp két lábra áll, az nem azt jelenti, hogy támadni akar, ezt a jobb tájékozódás érdekében teszi.

„Ha a medve észrevesz, ne próbáld elzavarni, ne nézz a szemébe és ne fordíts neki hátat! Elfutni sem túl jó ötlet, mert biztos, hogy az állat gyorsabb nálad”

írják ebben a cikkben.

A Börzsöny Alapítvány kameracsapdája egy másik ritka vadállatot is rögzített néhány hete: április 14-én a hajnali hóesésben egy eurázsiai hiúz nézett bele a kamerába:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől