A beruházó elmondta, miért kell mindenképp kivágni a csopaki juharsort

2021. május 13. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden írtuk meg, hogy nagyjából 30 darab, 30 éve társadalmi munkában ültetett juharfa lesz a vasút villamosításának áldozata Csopakon. Az ügyben megkérdeztük a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, hogy valóban szükséges-e a fasor kivágása, és azok nem lennének megmenthetők, ha a felsővezeték a pálya másik oldalán futna, ahogy a szakasz több másik helyén is megoldható volt.

A NIF válaszából kiderül, hogy a jogszabályban meghatározott üzembiztonsági okok miatt kell kivágni a fákat, mert a felsővezeték biztonsági övezetében nem lehet olyan növényzet, aminek a magassága kifejlett állapotban meghaladja a négy métert. A NIF hozzáteszi, hogy mivel elkötelezett hívei a környezetvédelemnek, felmentést kértek a projektben a a MÁV villamosított vasútvonalak esetén fennálló szigorú előírásai alól. A felmentést meg is kapták, az általános utasításban foglalt 7,5 méter helyett csak a feszültség alatt lévő ponttól (táp- vagy felsővezetéktől) mért 5 méteren belüli fákat kell kivágniuk, a kérdéses juharsor viszont így is 4-4,5 méteren belül volt, ezzel pedig biztonsági kockázatot jelentenek.

A NIF közleménye kiemeli, hogy a MÁV-tól kapott felmentésnek köszönhetően több mint 250 fát mentettek meg a kivágástól, a juharsor kivágásába pedig csak azok pótlásával együtt egyezett bele az önkormányzat – ezeket iskolázott 14-16-os körméretű gömbjuharokkal kell pótolni, melyek nem fogják elérni a jogszabályban meghatározott magasságot.

A felsővezetéket tartó oszlopsor nem helyezhető a vasúti pálya másik (bal) oldalára, mert azon az oldalon buszmegálló és buszöböl is van, így ha ezen az oldalon állna az oszlopsor, veszélyeztetnék a várakozó utasforgalmat egy esetleges vezetékszakadás esetén. „A 71-es út közvilágítási lámpáinak közelsége szintén probléma volt, nem lehet megfelelő biztonsági távolságot tartani, így veszélyeztettük volna a közvilágítási hálózat üzemét” – áll még a válaszban.

Szintén szerepel a válaszban, hogy májusban csak gallyazást végeznek, a kérdéses juharfákat majd csak ősszel vágják ki, ezek helyén pedig haladéktalanul megkezdik a kisebb méretűre megnövő gömbjuharok telepítést. Ráadásul csak 25 fa kerül végleges kivágásra, ezek helyére ugyanannyi kerül, illetve további 18 gömbjuhart ültetnek Csopak területén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!