Czeglédy nem foglal állást abban, hogy a vakcinák segítenek-e, vagy sem, miközben a DK szerint a vírus megfékezésére nincs jobb eszköz

2021. május 10. – 21:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció egyik ismert figurája, szombathelyi képviselőjelöltje egyik Facebook-posztjában a beoltottak és nem beoltottak szabadságjogairól elmélkedik, polgári engedetlenségre biztat, miközben az oltásokkal kapcsolatban is tesz több ellentmondásos vagy egyáltalán nem megalapozott megjegyzést.

A DK-s képviselőjelölt azt állítja, hogy azok a magyarok, akik nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal másodrendű állampolgárok, dolgozniuk lehet igazolvány nélkül, de egy sor szolgáltatást már nem vehetnek igénybe. Czeglédy azt írja, hogy míg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők oda mennek, ahová csak akarnak, addig az igazolvány nélkülieket megpróbálják rákényszeríteni arra, hogy oltassák be magukat, mert különben se étterembe, se játszótérre, se meccsre nem mehetnek.

Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén 2019 májusábanFotó: Balogh Zoltán/MTI
Czeglédy Csaba a Nemzeti Választási Bizottság ülésén 2019 májusábanFotó: Balogh Zoltán/MTI

Czeglédy ráadásul úgy véli, az, hogy valaki be van-e oltva, vagy sem, személyes adat. „Sem étteremben, színházban, sportrendezvényen senkinek nincsen joga ahhoz, hogy más egészségügyi személyes adatát megismerje, arról nem is beszélve, hogy bár rendelet van róla, felettébb aggályos, hogy igazoltatással jár egy étterembe vagy edzőterembe való belépés.”

A jogász azt javasolja, hogy tömegesen lépjenek fel az igazolvánnyal nem rendelkezők a szabadságjogaik korlátozása ellen, ha változást szeretnének, például úgy, hogy ha nem engedik be őket valahová oltási igazolvány nélkül, akkor dokumentálják panaszkönyvben, tanúkkal az ellenük elkövetett jogsértést, majd forduljanak az Alapvető Jogok Biztosához a hátrányos megkülönböztetés miatt. A bejelentésekkel elárasztott hatóságok pedig észre fogják venni, hogy valami nincs rendben.

„A kormány szándékosan nem úgy alkot két csoportot, hogy vannak, akik elvileg nem fertőznek – mert vagy beoltatták magukat, vagy átestek a betegségen, vagy friss negatív Covid-teszttel rendelkeznek – és vannak, akik sajnos elvileg fertőzhetnek. Ha így tenne, nem tudná az oltást az emberekre rákényszeríteni, mert a negatív Covid-teszt is elég lenne” – írta a DK-s képviselőjelölt, aki itt figyelmen kívül hagyja, hogy az oltás nem azt jelenti, hogy azok után már nem fertőzhet az azt megkapó személy, hanem azt, hogy jó eséllyel enyhébb lefolyású lesz a betegsége, ha elkapja a koronavírust.

Czeglédy szerint a kormánynak inkább heti egy ingyenes tesztet kéne bevezetnie, ahelyett, hogy az oltást erőlteti. A képviselőjelölt azt állítja, hogy több millióan akkor sem fogják magukat beoltatni itthon, ha mindenki a Pfizert kapná.

„Igenis lehessen legalább azt választani, hogy aki nem oltatja be magát, vállalja a heti egy államilag finanszírozott – tehát ingyenes – tesztelést, aminek eredményét magával hordja, ezzel is igazolva, hogy vélhetően nem fertőz. (Akinek van oltási igazolványa, annál is csak vélelem, hogy nem fertőz.)” – áll a bejegyzésében. Czeglédy azt is állítja, hogy a kormány tagjainak anyagi elkötelezettségük van kínai és orosz vakcinák iránt.

Magyarországon és szinte mindenhol a világon önkéntes az oltakozás, de emögött Czeglédy ravasz előrelátást sejt. „Az oltás viszont nem kötelező. Azért nem kötelező, mert tartanak a kormányok az esetleges szövődmények miatti kártérítési perektől. És a népharagtól.”

A DK-s politikus az oltások biztonságossága mellett sem állt ki egyértelműen, miközben pártja azt hirdeti, hogy az oltás a legjobb megoldás a vírus megfékezésére.

„Nem foglalok állást abban a kérdésben, hogy a vakcinák segítenek-e, vagy sem, mivel nem értek hozzá, azonban meggyőződésem, hogy az oltóanyagok emberre gyakorolt hosszú távú hatásait nem ismerjük, ugyanis nem telt el még annyi idő, hogy a kutatóknak, orvosoknak érdemi információi lehessenek.”

Czeglédy a posztja végén megjegyezte, hogy az magánemberként és jogászként írt, ezért sem hivatalos oldalán tette közzé. A DK-t és a többi ellenzéki pártot a kormány gyakran oltásellenes baloldal címkével üti fel (erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen), ezért is kérdeztük meg a Demokratikus Koalíciót, hogy Czeglédy bejegyezése hogyan illik bele a párt oltáspártiságába.

„A DK nagyon határozottan oltáspárti közösség. Meggyőződésünk, hogy a vírus megfékezésére ma nincsen jobb eszköz, mint az, hogyha minél többen beoltatják magukat. Czeglédy Csaba mai Facebook-bejegyzése ennek nem mond ellent. Azoknak vet fel egyfajta megoldást, akiket egyelőre sajnos minden erőfeszítés ellenére sem sikerült az oltás beadásáról meggyőzni” – írta válaszában a Demokratikus Koalíció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!