A rendőrség visszavonta, majd újra kiadta a Budapest Pride engedélyét

2021. május 08. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség a közterület-foglalási bejelentésekről szóló kúriai döntéseket értelmezve visszavonta korábbi határozatát, amelyben a Budapest Pride felvonulás engedélyt kapott az Andrássy út-Madách tér-Tabán útvonalon rendezvény (felvonulás) megtartására. A megismételt eljárásban egyben kompromisszumos javaslatot tettek a Pride-szervezőknek: tartsák meg a vonulást a Madách tér-Tabán útvonalon, mert az Andrássy utat a Mi Hazánk Mozgalom bírósági döntés szerint előbb foglalta le. A javaslatot a szervezők elfogadták.

Mint arról beszámoltunk, a felvonulásra kiszemelt közterületekért másodpercekre kiélezett versenyfutás indult a Pride-szervezők és a Mi Hazánk aktivistái között. A szélsőjobboldali párt az Ügyfélkapun keresztül próbálkozott beelőzni a Pride aktivistáit, amikor április 25-én éjfélkor megnyílt a lehetőség arra, hogy a július 24-re tervezett felvonulás útvonalát bejelentsék.

Egy gyűlést leghamarabb a tervezett időpont előtt három hónappal lehet bejelenteni, vagyis a július 24-re tervezett felvonulást legkorábban április 25-én lehetett. A Pride egyik szervezője 25-én éjfélkor személyesen be is adta a kérelmet az V. kerületi rendőrkapitányságon, eközben azonban a Mi Hazánk politikusai tömegével tettek hasonló bejelentéseket elektronikus úton. A hatályos szabályok szerint ugyanis, ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be a rendezvényt.

Egy ellentüntető hetvenhárom másodperccel éjfél után az ügyfélkapun tett bejelentést, hogy a Fővám térnél tartana tüntetést, egy másikuk pedig hetvenkilenc másodperccel éjfél után a Rudas fürdő déli oldalához. Ezeket, a Pride-szervezők elsőbbségére hivatkozva a rendőrség elutasította, ám a párt bírósághoz fordult, kérve, hogy a rendőrség határozatait helyezze hatályon kívül a Kúria.

Miközben azonban a Kúria a csütörtökön kihirdetett döntésével valóban elutasította a Mi Hazánk keresetét, egy másik, ugyanaznapi határozatában felperesként nekik adott igazat. A rendőrség ezeket a döntéseket értelmezve tette meg kormpromisszumos javaslatát a Pride szervezőinek. A rendőrségi határozat szerint a személyes egyeztetés végül konszenzussal zárult, azaz a szervezők elfogadták a javaslatot, és rövidebb útvonalon szervezik meg a felvonulást a Madách tér és a Tabán között.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom