Mészáros Lőrincnek nem tetszett, hogy Fekete-Győr András bűnözőnek, strómannak, tolvajnak nevezte, ezért beperelte

2021. május 6. – 06:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinc beperelte Fekete-Győr Andrást, mert a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is bűnözőnek nevezte az ország leggazdagabb emberét, írja a 444.

A lap még március elején készített interjút Fekete-Győrrel, amiben többek között az alábbi mondatokat sérelmezte Mészáros:

  • „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”
  • „…nekem személyesen is több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.”
  • „Azok viszont, akik az elmúlt évtizedekben Magyarországon gazdasági pozíciót építettek ki, és értéket teremtettek, ők az új magyar kormány partnerei lesznek a jövő Magyarországának felépítésében is.”

Mészáros Lőrincnek a Telex február végi Fekete-Győr-interjúja ellen is voltak kifogásai, és a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is sérelmezte.

A bíróság elutasította a keresetet. A döntést azzal indokolták, hogy miután megvizsgálták a sérelmezett kifejezéseket, arra jutottak:

„azok ugyan elsőre tényállításnak tűnhetnek, azonban – ahogy az a feljelentésben is szerepel – egzakt konkrétumokat nem tartalmaznak. A feljelentésben sérelmezett kifejezések egyrészt jövőbeni események állítása (»előzetes letartóztatásba kerülhet«; »vádlottak padján fog ülni«; »bíróság fogja elítélni«; »lesz jogalap fellépni«), másrészt pedig egy kifejezésbe sűrítések (»bűnöző«, »széf«, »stróman«, »ellopja az akkori fiatalok jövőjét«), melyek jogilag így nem a tényállítás, hanem a feltételezés, illetve az értékítélet kategóriájába tartoznak, és ekként alkotmányjogi védelmet élveznek.”

A bíróság ítélete szerint Mészárosnak egyébként többet kell tűrnie, hiszen közszereplő. A döntés ellen fellebbeztek, így az ügy másodfokon folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!