A mostani Alaptörvény, a Horthy- és a Kádár-korszak is szerepel az idei történelemérettségin

2021. május 5. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán reggel 9-kor kezdődtek meg az idei történelem írásbeli érettségik. A középszintű vizsgán a diákoknak 3 órájuk van a feladatlap kitöltésére. Az írásbeli első részében a diákok rövid választ igénylő feladatokat kapnak.

Az Eduline értesülése szerint ezek között szó van az athéni demokráciáról, a középkori építészetről, Mátyás uralkodásáról, az egyik feladat pedig teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól. A rövid feladatokban ezenkívül rákérdeznek még a második világháborúra, a Horthy- és a Kádár-korszakra, Németország újraegyesítésére és a mai magyar politikai intézményrendszerre.

A diákok a vizsga második részében olyan feladatokat kapnak, amelyekre a választ saját szavaikkal, hosszabban kell kifejteniük. A feladatlap második részében több téma közül választhatnak: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot és egy, a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk. A feladatok nagy részéhez szöveges forrásokat, (vak)térképeket, fotókat, képeket, diagramokat, táblázatokat mellékelnek, a diákoknak a háttértudásuk és ezek alapján kell megválaszolniuk a kérdéseket. Ebben a cikkünkben láthat példát arra, milyen feladatok voltak a tavalyi érettségiben.

Az idei középszintű történelemérettségi megoldásait szerdán délután a Telex kamerája előtt Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!