Délután a történelemérettségi megoldásai a Telexen, addig is próbára teheti magát, mire emlékszik

2021. május 5. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán reggel 9 órától történelemből írásbeliznek az érettségizők. Ahogy megírtuk: idén a koronavírus-járvány miatt a legtöbb tárgyból csak írásbeliznek a diákok, így ebben a szezonban se történelemből, se magyarból, se idegen nyelvből nem kell szóbelizniük. Szóbelit idén csak néhány ritka tantárgyból tartanak, amelyekből eleve nincs írásbeli, illetve az vizsgázhat majd élőszóban, aki valamelyik tárgyból rossz eredményt ért el az írásbelin.

A középszintű történelem érettségi megoldásokat szerdán délután a Telex kamerája előtt Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára ismerteti.

A középszintű történelem írásbeli megoldására a diákok 3 órát kapnak. A vizsga első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges esszéfeladatokból áll. A diákok a feladatlap második részében több téma közül választhatnak: egy egyetemes történelemre vonatkozó rövid feladatot, és egy, a magyar történelemre vonatkozó hosszú feladatot kell kidolgozniuk. A feladatok nagy részéhez szöveges forrásokat, (vak)térképeket, fotókat, képeket, diagramokat, táblázatokat mellékelnek, a diákoknak a háttértudásuk és ezek alapján kell megválaszolniuk a kérdéseket. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Szerette a történelmet az iskolában? Mire emlékszik? Le tudna most érettségizni? Tegyen egy próbát! Mutatunk néhány részletet a tavalyi középszintű érettségiből.

Először egy könnyű feladat:

Most pedig gondolja át, hogy erről a témakörről mit tudna írni?

Az idei történelem érettségi hivatalos javítási és értékelési útmutatója csütörtökön reggel jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!