Nézőpont: Nagyot nőtt a Fidesz támogatottsága

2021. május 3. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közvélemény-kutató intézet szerint hat százalékpontra nőtt a teljes felnőtt népességen belül a kormánypárt (40 százalék) előnye a baloldallal (34 százalék) szemben.

A Nézőpont szerint az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható: a védekezést irányító miniszterelnök munkájával a magyarok 58 százaléka elégedett.

Magyarországon (de alighanem máshol is) van egy érdekes trend: azon közvélemény-kutatók, amelyek vezetői láthatóan lelkes értékelésekben hirdetik a kormányzati narratívákat a hírműsorokban (Nézőpont, Századvég), rendre népszerűbbnek mérik a kormánypártot, mint azok, amelyeknek a vezetői semleges vagy kritikus tónust ütnek meg (Medián, Publicus, Republikon, Závecz).

Néha bejön, néha nagyon nem

Amikor például egy országgyűlési választáson a Fidesz földcsuszamlásszerű győzelmet arat, akkor a kormánypárti műhelyek érnek el jó előrejelzési eredményt, de például a 2019-es főpolgármester-választáson megdöbbentő mértékben elmérték a szavazók véleményét. Erről az Indexen jelent meg korábban egy érdekes elemző interjú.

Azt természetesen nehéz megmondani, hogy ilyenkor eleve hibás volt a metódus, vagy egy finisben bekövetkező erőteljes hatású esemény, például Borkai Zsolt és a többi győri ungabungás ügye valóban az utolsó pillanatokban fordítottak a közhangulaton.

Üléspont, álláspont, nézőpont

Azt szokták mondani, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot, de vajon a nézőpont is meghatározza azt? Magam mindig azon gondolkodtam, hogy egyáltalán mi segíti egy adott politikai család sikerét: ha erősebbnek vagy ha gyengébbnek tűnik?

  • Ha erősebbnek, akkor a választó megerősítést nyerhet, sokan vagyunk, nyerni fogunk, nincs alternatíva, jó helyre teszem az x-et, megint elmegyek szavazni.
  • Ha azonban megnyugtatóbbnak tűnik az előny, akkor a hívek el is kényelmesedhetnek, jó időben inkább kimennek a telekre, vagy ha esetleg csak befogott orral szavaztak volna, gondolhatják azt, hogy majd a többiek megválasztják a jelöltemet, én megúszom a voksolást.

Mindenesetre itthon az a furcsa hit van, hogy a politikai népszerűség tekintetében mindig erősebbnek kell mutatni a pártot, míg más helyzetekben (például gazdasági erőfölény vagy médiatúlsúly) gyengébbnek. Vagyis a két politikai oldal támogatottságban szereti nagyobbnak mutatni magát, de például a másikra mondja, hogy

  • mindent leural a médiában a kormánypárt, illetve
  • még mindig jelentős az „ellenzéki” túlsúly.

Ismerik az idevonatkozó viccet? Négy zsidó beül a jeruzsálemi kávéházba, hárman előveszik a zsidó lapot, a negyedik pedig a palesztint olvassa. A többiek számonkérik, hogy ezt mégis, hogy:

„Én jobban szeretem a palesztin lapot, abban azt olvasom, hogy mi vagyunk a világ urai, miénk minden hatalom a gazdagságban, sőt, minden a miénk, olyan jó ezt olvasni.”

Megállapítások

Na, ennyi bevezető után folytassuk, hogy mit mért még a Nézőpont.

Mérésük alapján tízből hat felnőtt magyar (58 százalék) elégedett a miniszterelnök munkájával, és csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele.

„A 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot. Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtt adathoz viszonyítva még növekedett is (4 százalékponttal), igaz, a tavaly tavaszi csúcsérték (72 százalék) aligha ismételhető meg” – írja az intézet.

A legviccesebb talán az elemzés nem titkolt politikai narrációja:

  • A kormányfő munkájának társadalmi elismerése rossz hír a kormányellenességben reménykedő baloldal számára.
  • A baloldal a közös lista felállítása óta még nem volt ilyen gyenge, amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható.

Ha most választanánk

A kutatás szerint a Fidesz a felnőtt magyar népesség 40, míg a baloldal csak 34 százalékát tudta megszólítani. Márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett (a januári adathoz hasonló értékre), míg a baloldal három százalékpontot veszített.

A választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát. 2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg 51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz. A baloldali közös lista „most vasárnap” 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!