OMSZ: Átléptek egy határt a meteorológusok édesanyját emlegető kommentelők anyák napján

2021. május 2. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zivatar és viharos szél miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton, ám Facebook-posztjuk szerint „éjszaka a várakozásokkal ellentétben sokkal gyengébben muzsikált a légkör.” Több helyen ugyan kialakultak záporok, zivatarok, de az igazán heves események Szlovákia területén történtek.

Azt írják, egy szupercellát azért Lövő mellett így is rögzítettek, ami azt bizonyítja, hogy „a paraméterek adottak voltak a heves eseményekre”, de a friss mérések megállapították, hogy sokkal előbb érkezett az eseményeket gátló kiszáradás a légkörben.

„Tudjuk, hogy anyák napja van, illetve a meteorológusoknál szinte egész évben emlegetve vannak az édesanyák, de azért egy határt ne lépjünk át! Sajnos moderálni kellett a tegnap esti hozzászólásokat, mivel nagyon sokan átléptek egy bizonyos tűréshatárt”

– reagáltak a durva kommentekre vasárnap.

A vasárnapi előrejelzés szerint keleten és északkeleten felszakadozik, csökken, míg nyugat, északnyugat felől egyre többfelé megnövekszik a felhőzet. Az ország nagy részén hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számítani lehet, de több helyen elered az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakulhat.

A nyugati, északnyugati szelet az ország nagy részén erős, több helyütt viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 26 fok között alakul, a délutáni órákban a délkeleti tájakon is gyorsan hűl a levegő. Késő este általában 8-14 fokot mérhetnek.

Ausztriában hatalmas vihar tombol

Orkán erejű szél miatt narancssárga riasztást adott ki vasárnap délelőtt az osztrák központi meteorológiai szolgálat Bécsre, Alsó-Ausztriára és Burgenlandra – írja az MTI.

A széllökések elérik az óránkénti 80-100 kilométeres sebességet.

A kora reggel óta tartó szélvihar miatt már több mint kétszázszor riasztották a tűzoltókat a fővárosban, több helyen fákat csavart ki a szél, és viharkárok miatt a négyes metró is leállt egy időre délelőtt. Személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Bezárták a szabadtéri „tesztutcákat”, ahol a lakosság koronavírus tesztelése folyik. A bécsi Lobau Nemzeti Park bejáratait is lezárták biztonsági okokból, és az erdőgazdaság felhívta a figyelmet arra, hogy „ilyen viharban életveszélyes fák alatt tartózkodni”. A narancssárga riasztás előreláthatólag vasárnap 16 óráig lesz érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!