A Magyar Önkormányzatok Szövetsége panaszt tesz az Európai Bizottságnál a kormány miatt

2021. április 23. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Panasszal él az Európai Bizottság felé a Magyar Önkormányszatok Szövetsége, miután szerintük a kormány által készített, gazdaság helyreállítását célzó terv nem segíti elő a társadalmi-gazdasági krízis felszámolását – jelentette be pénteken Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán.

A MÖSZ szerint az Uniós helyreállítási alapból a Magyarországnak járó 6000 milliárd forint a jelenlegi elosztás szerint „a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja”.

A szövetség azt is sérelmezi, hogy a kormány nem tárgyalt az önkormányzatokkal – szembe menve az Európai Tanács előírásaival, amik ezt kötelezővé tették. A közleményben azt is írják, hogy az általuk megismert kormányzati dokumentumból hiányzik a lokalitás, a térségi szemlélet és az önkormányzatokkal való együttműködés szándéka.

A MÖSZ ugyanakkor a rövid határidő ellenére is készen áll tárgyalni a kormánnyal, hogy kijavítsák a jelenlegi helyreállítási terveket – olvasható a főpolgármester posztjában.

Ezzel egy időben, pénteken utazott Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi terv magyar vonatkozásairól tárgyaljon Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Orbán pénteki rádióinterjújában azt mondta, nem akar tárgyalni semmiről, a pénzügyi kérdések rendezettek, őt inkább az Európai Unió jövője izgatja, például, hogy a közös válságkezelő program egyszeri volt-e, vagy ismétlődik. Arra is kíváncsi, hogy miként készül fel az unió egy mostanihoz hasonló járványhelyzetre. Ezen kívül az unió külpolitikája is érdekli – például az a kérdés, hogy milyen lesz a kapcsolat az új amerikai vezetéssel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!