A Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását a hódmezővásárhelyi közbeszerzésekből

2021. április 23. – 11:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hódmezővásárhelyi Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását az önkormányzati közbeszerzésekből – írja a polgármesteri hivatal közleménye.

Az ügy előzménye, hogy a város polgármestere, Márki-Zay Péter a Partizánnak adott interjújában elmondta, hogy egy tavaly decemberi közbeszerzést a sógora, Fonay Tibor cége nyerte el, mert ők adták a legjobb ajánlatot. „Nem örültem neki, nem tudtam róla előzetesen, és tudtam, hogy természetesen támadás lehet belőle” – mondta Márki-Zay, aki állítása szerint kifejezetten kérte rokonát, hogy ne pályázzon, ő mégis beadta az árajánlatot.

„Ebben a helyzetben nekem azt kellett mérlegelni, hogy szabályosan megtagadhatom-e ennek a szerződésnek az aláírását.” A szabályozás szerint ezt nem tagadhatta meg, és az önkormányzat anyagi érdeke is az, hogy a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó céggel kössön szerződést.

Márki-Zay azonban ezen változtatni akart, ezért péntekre véleményező közgyűlést hívott össze, hogy módosítsák a város közbeszerzési rendeletét. Így nem fordulhatna elő újra, hogy a rokona kapjon önkormányzati megbízást.

„A Fidesz helyben ugyan támadta a polgármester rokonának nyílt versenyben, nagy árkülönbséggel elnyert kisösszegű tervezési munkáját, mégsem volt hajlandó részt venni a javaslat vitáján, így előzetes nyilatkozatukkal szembemenve megfutamodtak a szavazástól. A közgyűlésen Márki-Zay Péter hosszasan sorolta a Fidesz helyi és országos, Orbán Viktor vejéhez, apjához, Lázár János családjához kötődő túlárazott, irányított, feltűnően korrupciógyanús pályázatokat” – áll a polgármesteri hivatal pénteki közleményében.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a 2021. április 23. közgyűlésen – Fotó: Márk-Zay Péter /Facebook
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a 2021. április 23. közgyűlésen – Fotó: Márk-Zay Péter /Facebook

A javaslat vitáját végül elnapolták, ugyanis Márki-Zay a Fidesz meghallgatása nélkül nem akart döntést hozni ebben a kérdésben. A polgármester a közgyűlés után azt írta a Facebook-oldalán: „Az ország legszigorúbb korrupcióellenes szabályzatát terjesztettük ma a közgyűlés elé, de a Fidesz megfutamodott: nem merték megszavazni, hiszen ezzel Orbánt és Tiborczot, Lázárt és rokonait, saját magukat is el kellett volna ítélniük.”

„Lázár János mindig is gyáva volt a nyilvánosság előtt megvitatni adózott jövedelmével megmagyarázhatatlan gazdagodását, irányított beszerzéssel helyzetbe hozott strómanjait, a fideszes rokonokkal és pártemberekkel felduzzasztott önkormányzatot, vagy a nyilvános hazugságait a politikai üldözöttekről és a keleti vakcinákról” – írta Márki-Zay.

A Fidesz helyi szervezete reagált a pénteki közgyűlésre. Azt írták: „Márki-Zay Péter ócska színjátékában nem vesznek részt.” Szerintük a polgármester a közgyűléssel csak azt akarja elfedni, hogy saját sógorának adott többmilliós önkormányzati megbízást.

„A tények azonban tények: Márki-Zay a saját haverját nevezte ki milliós fizetésért önkormányzati főtanácsadónak, akivel azonnal egy baráti cégnek akarták átmutyizni a 100 milliós városi tömegközlekedést. Az összes őt támogató helyi pártvezető ma zsíros önkormányzati állásban van, a közvetlen támogatóit felügyelőbizottságok, valamint a városi cégek élére ültette. A városháza kifizetőhellyé vált, miközben az önkormányzati bérlakásban élőket sarcolják, a nyugdíjasok juttatásait elveszik, és minden lehetséges módot kihasználnak a díj- és adóemelésre, pénzbehajtásra” – írta Facebook-oldalán a párt helyi szervezete.

Szerintük a polgármester azzal bizonyíthatná, hogy komolyan gondolja a korrupció elleni fellépést, ha visszavonná a sógorának adott közbeszerzést. „Ha esetleg erre nem találna megfelelő jogi lehetőséget, azt javasoljuk, hogy a közbeszerzés lezsírozásához hasonlóan, a vasárnapi ebéd mellett beszélje meg a sógorral, hogy lépjen vissza.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!