Megtiltja Márki-Zay Hódmezővásárhelyen, hogy az önkormányzat közbeszerzésein elindulhasson bármelyik rokona

2021. április 20. – 16:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kizárnák Hódmezővásárhelyen a döntéshozók közvetlen családtagjait a közbeszerzésekből – jelentette be Márki-Zay Péter polgármester egy kedd délutáni sajtótájékoztatón. Péntekre véleményező közgyűlést hívott össze, ahol módosítanák a város közbeszerzési rendeletét. Így nem fordulhatna elő újra az, hogy az ő rokona kapjon önkormányzati megbízást.

Pár napja a Partizán vendége volt Márki-Zay, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy egy tavaly decemberi beszerzést sógornője férje, Fonay Tibor cége nyerte. „Nem örültem neki, nem tudtam róla előzetesen, és tudtam, hogy természetesen támadás lehet belőle” – fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón a polgármester.

A hódmezővásárhelyi Szent Antal utca közlekedésfejlesztési tervének elkészítésére írt ki nyilvános felhívást a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Öt cég regisztrált, majd három küldött be ajánlatot. Fonay Tibor cége adta a legkedvezőbb ajánlatot, nettó 2,5 millió (bruttó 3 millió 48 ezer forint) forintért vállalta a munkát, ami 571 500 forinttal alacsonyabb volt a másik cég ajánlatánál. Márki-Zay állítása szerint kifejezetten kérte korábban a sógorát, hogy ne pályázzon, ő most mégis beadott árajánlatot.

„Ebben a helyzetben nekem azt kellett mérlegelni, hogy szabályosan megtagadhatom-e ennek a szerződésnek az aláírását.” A jelenlegi szabályozás szerint ezt nem tagadhatta meg, és az önkormányzat anyagi érdeke is, hogy a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó céggel kössön szerződést. Hozzátette, az őt megelőző három polgármester regnálása alatt Fonay 150 közbeszerzésen nyert, míg az ő megválasztása óta ez volt az egyetlen alkalom.

Hódmezővásárhely jelenlegi beszerzési szabályzata nem zárja ki a polgármester rokonait, ami Márki-Zay szerint nem véletlen. A korábbi vezetés ideje alatt az önkormányzati közbeszerzések rendszeres nyertese a System Service Kft. volt, amely tulajdonosa Lázár János unokatestvérének élettársa.

A polgármester hozzátette, az ő megválasztása óta is nyert ez a cég, a városi térfigyelő kamerákat karbantartását végzik. „Soha nem azt kritizáltam, hogy Lázár János rokona pályázik” – fogalmazott Márki-Zay.

„A korrupció nem abból áll, hogy a miniszterelnök veje vagy édesapja milliárdos lett, hanem hogy ezt olyan pályázatokon teszi, ahol irányított lehetett a közbeszerzés.”

Mindig azt kell szerinte megnézni, hogy tisztességes volt-e a verseny. Ehhez példaként mutatott egy táblázatot a város korábbi közbeszerzéseiről, amelyből az derült ki, hogy több alkalommal is alig 10-20 ezer forintnyi különbség volt az önkormányzat által előzetesen becsült ár és a nyertes pályázó által megadott ajánlat között. A Tornyai utcai orvosi rendelő felújításánál pontosan megegyezik ez a két összeg, máshol alig ezer forintos különbség van csak.

A miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező Márki-Zay azt ígérte, hogy kormányváltás esetén nem a miniszterelnök családja fog meggazdagodni 2022 után, hanem nyílt beszerzéseket írnak ki, és mindig a legjobb ajánlatot tevő cég nyer majd. „Önmagában nem az zavar, hogy Orbán Viktor édesapja, veje vagy gázszerelője kap állami megbízásokat, hanem az zavar, hogy ezt feltűnően korrupciógyanús módon teszik, (…) a versenyt lekorlátozzák, a beszerzéseket leszűkítik egy nagyon szűk üzleti körre” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!