Karácsony kabinetfőnöke: A kormány el akarja venni a fővárostól a toronyházak szabályozásának lehetőségét

2021. április 23. – 16:20

frissítve

Karácsony kabinetfőnöke: A kormány el akarja venni a fővárostól a toronyházak szabályozásának lehetőségét
Mol-torony a budai városképben – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu szerint a kormány elvenné a fővárosi önkormányzattól a Budapesten épülő toronyházak szabályozásának lehetőségét. „Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő Mol-toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban” – írja Facebook-bejegyzésében.

Balogh szerint az elmúlt hónapokban több olyan kormányzati terv is született, amelyekkel csorbítani akarják az önkormányzatok jogköreit a városfejlesztés területén. Karácsony Gergely kabinetfőnöke azt állítja, hogy a kormány a februárban elfogadott új budapesti településszerkezeti terv kiüresítését tervezi.

„A kormány márciusban döntött az úgynevezett rozsdaövezeti bizottságok felállításáról, amelyek az önkormányzatok helyett lennének jogosultak dönteni a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba csak és kizárólag kormányzati embereket jelölt a kormány, így az érintett önkormányzatoknak nem lehet majd beleszólása abba, hogy milyen épületek épülhetnek a saját területükön.”

Szerinte a legújabb tervezet azt célozza, hogy a fővárosi önkormányzat többet ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Úgy látja, a Mol-torony magassága már most is sokkoló a város több pontjáról nézve.

Budapest főépítésze, Erő Zoltán a Telexnek adott interjújában azt mondta, nem szereti az olyan magas házakat, mint a Mol-torony. „Ez a toronyház most már itt lesz, ez nyilvánvaló. Bízzunk abban, hogy betölti a célt, amit neki szántak, hogy egy regionális léptékű vállalat központját reprezentálja, ami – képletesen szólva – a szomszédos országokban is látszik. Egyébként szerintem Budapest dombos budai oldala önmagában elég attraktív, nem kell mellé mesterségesen létrehozni egy manhattani sziluettet” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!