Palkovics megakadályozhatja a kiadók és az egyetemek külföldi tulajdonszerzését

2021. április 22. – 12:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bekerültek a stratégiai vállalatok közé a lapkiadók, a televíziós műsorgyártók és -szolgáltatók, valamint az egyetemek is – derült ki a szerda este kiadott rendeletből.

A Hvg.hu cikke szerint tavaly júniusban kapott hatáskörrel Palkovics László, az ITM minisztere megtilthatja külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon. Akkor elsősorban energetikai, közlekedési, kommunikációs cégeket soroltak ide, ez a lista bővült most.

Mint korábban írtuk, a szabályozás célja vélhetően az, hogy a koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben ne lehessen a válságos helyzetbe került magyar tulajdonosokat olcsón kivásárolni, vagy a nehéz helyzetet ne használhassák ki tőkeerősebb nyugati üzleti körök a térhódításra.

Ám a jogszabály ezzel párhuzamosan minden magyar székhelyű társaságot le is értékel, hiszen amennyiben az értékesíthetőség politikai kontroll alá van vonva, az határozottan csökkenti a cégek értékét.

A tavalyi rendelet szerint a miniszter hozzájárulása kell ahhoz, hogy stratégiai cégek külföldiek bevonásával:

  • tőkét emeljenek,
  • a tulajdoni hányaduk egy részét átruházzák,
  • átalakuljanak, egyesüljenek vagy szétváljanak,
  • átváltoztatható, jegyzési jogot biztosító vagy átváltozó kötvényeket bocsássanak ki,
  • vagy a részvényeiken, üzletrészükön haszonélvezeti jogot alapítsanak.

Az Index akkori cikke szerint akkor van szükség Palkovics áldására, ha egy külföldi befektető a stratégiai társaságban közvetve vagy közvetlenül legalább tízszázalékos tulajdonrészt szerezne, a befektetés összértéke pedig elérné a 350 millió forintot. Akkor is miniszteri engedély kell egy üzlethez, ha azzal az adott befektetőnek kevesebb részesedése lenne, mint 10 százalék, viszont a külföldi befektetők tulajdonrésze meghaladná a 25 százalékot.

Palkovics jóváhagyáshoz be kell nyújtani a miniszternek egy rakás dokumentumot, a jogügylet részletes leírását, minden releváns körülmény bemutatásával, így a finanszírozással együtt, ezt nyilván nem mindenki adja át szívesen.

Palkovics hatáskörét Orbán decemberben már meghosszabbította júniusig, most újabb fél évvel toldotta meg, ami azt jelenti, hogy december 31-ig kötelesek a stratégiai vállalatok közé sorolt társaságok bejelentést tenni a változásokról. Ez a szabály alaposan megnehezíti a magyar cégek eladását.

Az Mfor cikkében azt írja, a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének.

„Ez pont az a világ, az a vircsaft, amitől ez az ország meg akart szabadulni 30 évvel ezelőtt” – reagált a rendelet megjelenésére Karácsony Gergely, aki szerint a rendelet célja, hogy minden egyetem és a sajtópiacon működő kiadóvállalatok szoros kormánykontroll alá kerüljenek. „Sürgősen vegye ki a kormány a kezét a zsebünkből, nem a vagyont, hanem az emberéleteket kell mentenie. Mert az előbbit rablásnak hívják, nem máshogy, csak az utóbbi lenne kormányzásnak nevezhető.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!