Mégis folytatódik a nyomozás a budakalászi hangfelvételek ügyében

2021. április 20. – 12:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mégis folytatódik a nyomozás a budakalászi „buzizós ügy” hangfelvételének készítése ügyében, adta hírül a város weboldala. Bár a Váci Rendőrkapitányság megszüntette az eljárást, az önkormányzat panaszára a Budakörnyéki Járási Ügyészség a megszüntető határozatot hatályon kívül helyezte.

Dr. Göbl Richárd polgármester tiltott adatszerzés miatt tett büntetőfeljelentést. A rendőrségi nyomozás meg is indult, ám később megszüntették, mondván, a lehallgatott beszélgetéseket nem lakásban vagy más magáncélú épületben, hanem az önkormányzat hivatali helyiségében rögzítették.

Budakalász még januárban került be a hírekbe, amikor kiderült, egy anyakönyvvezetői állásra jelentkező szakembert hiába találtak szakmailag alkalmasnak, vélt szexuális orientációja miatt utasítottak el. A Telexhez eljutott hangfelvételen Deák Ferenc jegyző azt mondta:

„Gondolkodtunk, mi legyen, (…) felhívtuk, hogy akkor rá esett a választásunk. De közben most tudtam meg egy negyedórája, hogy jó volt a megérzésem, búzavirág.”

Deáknak az is baja volt, hogy az illető ráadásul „intelligens, az még rosszabb. Egyéb kérdéseket is fölvet bennem.”

„Utálom az ilyen lóbaszó férfiakat, haragszom rájuk, alapból”

– magyarázta Deák Ferenc, akinek az is szemet szúrt, hogy korábbi munkahelyén a pályázó több élettársi kapcsolati bejegyzést is lebonyolított – ami az anyakönyvvezetői állással járó feladat. „Mi ilyet itt nem fogunk csinálni, mert nem vagyunk erre kijelölve, hála a jó istennek” – mondta.

Az ügy kipattanása után a jegyző az önkormányzat honlapján egy rövid közleményben bocsánatot kért, és a felelősséget vállalva tudatta, hogy felajánlja lemondását a polgármesternek, aki a bocsánatkérést igen, a lemondást azonban nem fogadta el.

Göbl Richárd polgármester is elismerte, hogy „az elhangzott kijelentések vállalhatatlanok”, ám feltette a kérdést:

„Engedhető-e az ellenünk sunyi és alattomos módszerekkel folyamatosan zajló lejárató kampány, a titkosszolgálati módszerekkel lehallgatott, zárt ajtók mögött elhangzott beszélgetések nyilvánosságra hozatala és az ezzel való zsarolás?”

Majd a költői kérdést megválaszolva az ügyben feljelentést tett.

Budakalász nem szűkölködik bizarr történetekben. Azt, hogy hogyan készültek felrúgni a Momentum konzultációs íveket gyűjtő standját, egy négyfelvonásos színműben dolgoztuk fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!