Ki az a szürke eminenciás, akit Orbán szerint senki nem ismer, mégis fontos szerepe van az oltási programban?

2021. április 16. – 09:38

frissítve

Ki az a szürke eminenciás, akit Orbán szerint senki nem ismer, mégis fontos szerepe van az oltási programban?
Orbán Viktor és György István 2020 júniusában – Fotó: György István Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

György István az az ember, aki „a nyugodt, kiszámítható, stabil oltáspolitikát garantálja számunkra” – mondta az országos oltási munkacsoport vezetőjéről Orbán Viktor a pénteki rádióinterjúban.

„Az államtitkár úr itt a szürke eminenciás, senki nem ismeri őt, meg a nevét is csak kevesen, leginkább a közigazgatásban dolgozók”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán kijelentése annyiban meglepő, hogy György nem mindig volt a háttérben, és jelenleg is ő a Fidesz választókerületi elnöke Kőbányán.

A kormányzati oldalon elérhető életrajza szerint jó pár pozíciót betöltött az elmúlt harminc évben. Tizennyolc éve lépett be a Fideszbe, és összesen kilenc választáson indult el a rendszerváltás óta, amely minden egyes alkalommal komoly kampánnyal jár.

  • Polgármester volt Kőbányán 1990 és 2002 között. A két következő választáson is elindult a posztért, sikertelenül.
  • Országgyűlési képviselőnek választották 2010-ben Kőbányán. 2014-ben és 2018-ban is őt indította ebben a körzetben a Fidesz, de mindkét alkalommal kikapott a szocialista Burány Sándortól, mint ahogy korábban, a 2006-os választáson sem szerzett mandátumot.
  • Főpolgármester-helyettesnek kérte fel Tarlós István 2010-ben, négy évig töltötte be ezt a tisztséget.
  • Kormánymegbízottnak nevezte ki Orbán Viktor 2014-ben, a Fővárosi Kormányhivatalt vezette 2020 januárjáig.
  • Azóta pedig a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Azt egyelőre nem tudni, hogy jövőre is őt indítja-e a Fidesz Budapest 9. választókerületében. Ha ez a terv, bele kell húznia a párt kommunikációs szakembereinek, hogy megismerjék György nevét. Feltéve, ha tényleg az van, amit Orbán mond, hogy senki nem ismeri az államtitkárt.

Az elmúlt hónapokban egyébként jó pár alkalommal szerepelt György az operatív törzs napi tájékoztatóin is az oltási munkacsoport vezetőjeként. Ha máshonnan nem, innen sok embernek ismerős lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!