A rabbi szerint túloz a sajtó, idén nem 4500, hanem 2500 ember zarándokolna Bodrogkeresztúrra

2021. április 15. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Túlzó számok jelentek meg a sajtóban az idei bodrogkeresztúri zarándoklatról, állítja Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője.

A Neokohn portálnak nyilatkozó rabbi szerint tehát nem igaz a faluját féltő polgármester, Rozgonyi István azon állítása, amely szerint 4500 fő érkezhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, úgy fogalmazott, legfeljebb 2500 látogatóról lehet szó három nap alatt.

A polgármester korábban a Blikknek azt mondta, őt a zarándoklatot szervező alapítvány tájékoztatta arról, hogy 4500 főt várnak, Oberlander rabbi viszont most azt állítja, folyamatos kapcsolatban van a szervezőkkel, innen tudja, hogy legfeljebb 2500 személy érkezhet szerdától péntekig.

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy minden rendezvény, vallási vagy nem-vallási, a járványügyi előírások maradéktalan betartásával kerüljön megrendezésre, ez bibliai előírás is, hiszen az ember életének megmentése felülír minden vallási parancsolatot. Fontos tudni, hogy a hazánkba érkezett zarándokok majdnem mindegyike vagy túlesett már a járványon, vagy be van oltva a koronavírus ellen” – nyilatkozta a hír kapcsán Oberlander rabbi.

Mint ismert, a héber naptár szerinti ijár hónap harmadik napján kezdődik a híres bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Sájele halálozási évfordulója, amikor is évek óta ezrek látogatnak el a településre, a rabbi sírjához zarándokolni, előadásokat, közös istentiszteleteket hallgatni. „A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban” – állította a polgármester.

Oberlander rabbi szerint megható, hogy a zarándokok szinte mind magyarországi holokauszt-túlélők leszármazottai, akik személyesen is kötődnek az országhoz. „Ahogy ez ilyen esetben gyakran lenni szokott, a zarándokok többsége 24 órát sem tartózkodott az országban és alig érintkezett a külvilággal, hiszen az imák a temetőben és olyan helyeken kerültek megrendezésre, ahol jóformán csak a zarándokok tartózkodtak” – állítja.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, a vallási esemény tavaly elmaradt, mert a polgármester különleges rendelete értelmében az érintett napokon csak a településen élők tartózkodhattak a faluban, illetve csak a 15 km-es körzetben élők mehettek oda vásárolni, idén ez azonban másképp van. „Nem örülök neki és a falubeliek is fel vannak háborodva” – nyilatkozta az idei zarándoklat hírére a polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!