Hiába a harmadik hullám, 4500-an zarándokolhatnak el Bodrogkeresztúrra a csodarabbi halálának évfordulóján

2021. április 14. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héber naptár szerinti ijár hónap harmadik napján kezdődik a híres bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Sájele halálozási évfordulója, amikor is évek óta ezrek látogatnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, a rabbi sírjához zarándokolni, előadásokat, közös istentiszteleteket hallgatni.

Noha tavaly ez elmaradt, mert a polgármester különleges rendelete értelmében az érintett napokon csak a településen élők tartózkodhattak, illetve csak a 15 km-es körzetben lakók mehettek be oda vásárolni, idén ez másképpen van, sőt, a zarándoklatot szervező alapítvány állítólag 4500 főt vár.

„A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki, és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezerfős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs”

– közölte a Blikk-kel Rozgonyi István polgármester. A lap szerint kedden délután már a sátrakat is felállították.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség ugyanakkor sokat nem tehet, ha vallási szertartásról van szó, az ugyanis – a házasságkötés és temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek, így ezen a magatartási szabályokat a szervező határozza meg.

„Amennyiben a szervező vallási közösségnek minősül, úgy az esemény vallási szertartás. Amennyiben a szervező nem minősül vallási közösségnek, és az eseményen résztvevők a védelmi intézkedéseket nem tartják be, a rendőrség – a vallási és kegyeleti jog tiszteletben tartása mellett – érvényt szerez a hatályos jogszabályoknak”

– írták arra, hogy felléphetnek-e a tömeggel szemben.

Egy múlt vasárnapi, hatvani búcsúmisén is nagyon sokan vettek részt: zsúfolásig megtelt a Szent Adalbert-templom Koza József prépost április 11-i búcsúmiséjén. A templomokra nem vonatkozik a négyzetméterenkénti szabály. A nyilvános istentiszteletek ugyan csak a hatósági korlátozásokkal összhangban végezhetők, ajánlott a fertőtlenítő, a maszk és a távolságtartás, de az üzletekkel ellentétben a templomok működtetőit nem büntetik a hatóságok a zsúfoltság esetén.

A bodrogkeresztúri esemény miatt kerestük Oberlander Báruch rabbit, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét, aki tavalyi állásfoglalásában azt is írta: az emberi élet megmentése a zsidó vallásjog legfontosabb törvényei közé tartozik.

Frissítés április 15-én: a rabbi szerint túloz a sajtó, idén nem 4500, hanem 2500 ember zarándokolna Bodrogkeresztúrra. A nyilatkozatát ebben a csütörtöki cikkünkben olvashatják.