Zsúfolásig megtelt vasárnap egy hatvani templom, a helyieket megosztotta a tömeg

2021. április 13. – 15:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hívőknek nem kötelező személyesen misére járniuk, de egy-egy jeles alkalommal mégis zsúfoltság alakulhat ki.

Alaposan felkavarta a hatvani közvéleményt egy múlt vasárnapi búcsúmise. Mint a Hatvanonline tudósítása mutatja,

„zsúfolásig megtelt a hatvani Szent Adalbert-templom Koza József prépost mai (április 11.)búcsúmiséjére. A szertartáson jelen volt Szabó Zsolt országgyűlési képviselő és felesége is.”

Az írásban többen is méltatják az atyát,

„az elmúlt 16 év, a templom, a parókia rendbe tétele az ő munkáját dicséri. Fáradhatatlan volt, szívvel-lélekkel szolgált, amiért hálásak vagyunk.”

Ugyanakkor a Facebook-bejegyzés alatt már sokkal vegyesebbek a kommentek, többen is járványügyi szempontból veszélyesnek gondolják az elemi távolságtartási szabályokat is felrúgó eseményt. Van, aki azért gurul be, mert így a hívek majd másokat is veszélyeztethetnek, más azt sérelmezi, hogy ő bezzeg nem állhat oda a pálya szélére, hogy megnézze a fia focimeccsét.

Valóban a mise most egyfajta szabályozási szürkezónának tűnik.

A koronavírus tájékoztató oldalán elérhető, április 7-én publikált aktuális szabályok alapján április 6–án beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a lépcsőzetes újraindítás első fokozatának feltétele volt. Így a korlátozások feloldásokról szóló 144/2021-es kormányrendelet értelmében április 7-én az alábbi intézkedések léptek életbe:

Eszerint az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A mise ugyanakkor nem szolgáltatásként, főleg nem „üzletként” határozható meg, így nem vonatkozik a templomokra a négyzetméterenkénti szabály. A nyilvános istentiszteletek ugyan csak a hatósági korlátozásokkal összhangban végezhetők, ajánlott a fertőtlenítő, a maszk és a távolságtartás, de az üzletekkel ellentétben a templomok működtetőit nem büntetik a hatóságok a zsúfoltság esetén.

Aki azonban óvatos, az nem vét az egyházi szabályok ellen, a megyés püspök, ugyanis egységesen felmentést adtak a misék látogatási kötelezettségéről, és aki kívánja online módon tud istentiszteleteket hallgatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!