Stúdióra kér pénzt a facebookozóktól a minden héten milliókért hirdető, kormánypárti Megafon Központ

2021. április 14. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi médiában a jobboldali hangok felerősítésére és a fiatal választók megszólítására létrehozott Megafon Központ új kampányba kezdett Facebookon: közösségi finanszírozásból szeretnének stúdiót építeni. És hogy ez miért hírértékű?

Hát azért, mert a jobboldali üzleti körök által szponzorált Megafon bődületes pénzszórásba kezdett az utóbbi időben a platformon, hétről hétre milliókat költenek el arra, hogy felfedezett influenszereiket futtassák.

Így a mostani kampány is kicsit más megvilágításba kerül.

Vegyük sorra. A Megafon csak ezen a héten 480 ezer forintot költött el A Kopasz Oszt nevű oldal posztjainak megtolására, de még bőkezűbbek voltak a csapathoz tartozó Rákay Philippel, rá 1,3 milliót fordítottak. Deák Dániel, a Schmidt Mária-féle XXI. Század Intézet munkatársának posztjaira 450 ezer forint ment el az elmúlt napokban. Ha az egész kampányt nézzük,

a Facebook Ad Library adatai szerint az utóbbi három hétben nagyságrendileg 7-8 millió forintot költött reklámcélokra a Megafon,

jutott pénz egyebek mellett Karácsony Gergelyt és Jakab Pétert gyalázó videókra. Ez nem kis összeg azért, pláne ha valaki éppen stúdióra gyűjt. A stúdió amúgy a kampányvideó szerint közösségi lenne annyiban, hogy „rutinos szereplők és újoncok” egyaránt használhatnák, a cél pedig az, hogy a „nemzeti közönség számára még több minőségi tartalmat” készíthessenek.

A Megafonról alapítója, Kovács István azt mondta, „jobboldali üzletemberek” finanszírozzák. Hogy ezalatt pontosan kiket kell érteni, nem nyilvános, de Kovács az induláskor azt nyilatkozta, nem tett pénzt a Megafonba sem Tiborcz István, sem Mészáros Lőrinc, ugyanakkor az ő adományaikat is szívesen fogadják, ha egyetértenek a céljaikkal.

Nem csak a Megafonnál pörög nagyon a hirdetés mostanság, az ELÉG nevű, szintén fideszes üzeneteket közvetítő Facebook-oldal nemrég azzal került be a hírekbe, hogy egy ismeretlen magánszemély több mint egymillió forinttal szponzorálta egy gyurcsányozós videóját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!