Nagy Feró: Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg

2021. április 12. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere március 15-én kapott Kossuth-díjat. Az énekes-zeneszerző szerint a kitüntetésében az is szerepet játszhatott, hogy bizonyos társadalmi kérdésekben nyíltan kiáll a Fidesz mellett. Nagy Feróval most a 24.hu készített hosszú interjút, amiben szinte minden szóba került: a rendszerváltás előtti és utáni évek, a zene, a különböző politikai pártokhoz és politikusokhoz fűződő viszonya, a Kossuth-díj, és hogy miért tartja jobbnak a mostani Fidesz-kormányt, mint a 2010 előttieket.

Nagy Feró az interjú elején elárulta, nem érte teljesen váratlanul a Kossuth-díj odaítélése. „Már három évvel ezelőtt is felterjesztettek, szóval hazudnék, ha azt mondanám, hogy nagyon meglepődtem.” Azt is mondta, nem tartja magát pártkatonának: „Nekem senki nem mondja meg, mit gondoljak és mit beszéljek. De ha történetesen a Fidesz szimpatikusabb, mint a többi, akkor rögtön én vagyok a rendszer seggnyalója?

Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg. Nekem még az istenem is liberális, mert megengedi, hogy ne higgyek benne. Csak ez a szó mára elvesztette a tartalmát, nagyon a kezébe vette a politika. Olyan, mint a demokrácia. Az mit jelent, tessék mondani? A nagy semmit. Amikor azzal jönnek, hogy demokráciában ilyet meg olyat nem lehet, visszakérdezek: miért, mikor volt itt demokrácia?”

– mondta Nagy Feró, aki azt is elmesélte, hogy milyen volt a viszonya az előző rendszer popcézárjával, Erdős Péterrel. „Mentünk Erdős Péterhez, a Hungaroton igazgatójához, hogy adjon ki nekünk lemezt. Ha kiadja, lehet, hogy ma én lennék a leggiccsesebb előadó az országban. De az Erdős nem szeretett engem, és minden utat lezárt előttünk.

Akkor kezdtem rájönni, hogyan működik a szisztéma, amikor megcsináltuk a Gyere, kislány című nótát ’76-ban a Tessék választanira, és nem nyertünk, mert meg volt beszélve előre, hogy vagy a Korda, vagy a Koós, vagy a Kovács Kati” – mondta Nagy Feró, és hozzátette, később azért Erdős is marha jónak nevezte a számaikat. De a különböző ígérgetéseiből végül semmi sem valósul meg Nagy Feró szerint.

Nagy Feró a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén 2019. augusztus 28-án – Fotó: Zih Zsolt / MTVA
Nagy Feró a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén 2019. augusztus 28-án – Fotó: Zih Zsolt / MTVA

A rendszerváltás után előbb az SZDSZ-hez, majd a Csurka István-féle MIÉP-hez is közel került egy időben, de elmondása szerint a politikusok sosem vették őt igazán komolyan, mindig azt mondták neki, csak a zenéléssel foglalkozzon. „Jó, akkor zenélek. És akkor abbahagytam mindenféle politikai aktivitást, nem is hiányzik” – mondta. Arra a kérdésre, hogy a mostani hatalmat miért tarja jobbnak a korábbiaknál, az válaszolta:

„Mert ha egész életedben rendszerellenes vagy, elfáradsz. Meg az azt jelenti, hogy nem volt olyan rendszer, ami neked jó lett volna. Ha nincs rendszer, akkor káosz van. És káoszban nem lehet élni. Ez olyan, amilyen, de legalább működik.”

– mondta Nagy Feró, aki kormány melletti érvként hozta föl azt, hogy: „A Fidesz legalább egyformát mond, a nagyfőnök megadja az irányt, az mindig érthető és világos. És abban van erkölcsi tartás.” Szerinte ennek az erkölcsi tartásnak a része, hogy ne legyen melegfelvonulás a városban, ahol a „tangás pasik smárolnak a teherautóplatón”. „Ha a baloldal jön, ilyen világot hoz” – mondta, és hozzátette, hibának tartja, hogy a Fidesz-kormányok ideje alatt is megtartották a Pride-ot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!