Bezuhant a politikusok elérése a Facebookon, Karácsony Gergely is a követői segítségét kéri

2021. április 9. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Facebook úgy döntött, hogy kevesebb politikai tartalmat fog megjeleníteni a felhasználóknak. Ezt a módszert egy ideje a világ számos pontján próbálgatják, úgy tűnik, immáron Magyarországon is” – írta péntek délutáni Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint míg eddig egy átlagos bejegyzése 150-250 ezer felhasználóhoz jutott el, addig ez a szám csütörtök óta a töredékére, pár tízezerre csökkent.

Nemcsak Karácsony Gergelynek, de a Telex heti lájkbajnokságában szereplő politikusoknak is mind csökkenhetett az interakciószáma. Grafikonunkon az adatbázisunkban szereplő körülbelül száz politikus összinterakció-számának alakulását mutatjuk: sötétebb színnel az e heti, halványabb kékkel a múlt heti adatokat napokra lebontva:

A politikusok összreakció-számának alakulása az április 9. délutáni állapotok szerint – Forrás: Crowdtangle
A politikusok összreakció-számának alakulása az április 9. délutáni állapotok szerint – Forrás: Crowdtangle

Jól látható, hogy csütörtök reggel óta minden politikust letekertek az algoritmusokban. A lájkbajnokság szakkommentátora, Hanula Zsolt szerint ez körülbelül olyan hatással lesz a versenyre, „mintha a Forma–1 futamon az utolsó 10 körre kiszállt volna mindenki az autóból, és gyalog ment volna tovább”.

A Facebook egyébként már január végén bejelentette, hogy kevesebb politikai tartalmat fog ajánlani a jövőben a felhasználóinak – azonban a mostani csökkenés az adatok szerint csak a politikusok oldalaira jellemző. A pártok, a szürkezónás propagandaoldalak és politikai „influenszerek” posztjainál ugyanis úgy tűnik, nem történt változás az interakciószámokban. Karácsony Gergely hozzátette, hogy a változtatás nem vonatkozik a hivatalos kormányzati oldalakra sem, így például Magyarország Kormányának Facebook-oldala továbbra is több százezer felhasználót érhet majd el egy-egy poszttal.

„Ilyen az, amikor egy óriás cég, mindenféle következmény nélkül, egy algoritmus tekerésével szól bele választások kimenetelébe, országok sorsába”

– írta a főpolgármester, majd arra kérte követőit, állítsák be oldalát „kedvencnek”, hogy minél előrébb sorolja posztjait az algoritmus a hírfolyamban. Ugyanerre kérte egyébként követőit Fekete-Győr András, Szél Bernadett és Donáth Anna is: „Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy cég, aminek ekkora hatalma van a közélet és így a társadalom felett, zárt ajtók mögött saját kénye és kedve szerint eldöntheti, hogy mostantól miről tájékozódhatnak az állampolgárok, és miről nem” – írta a momentumos EP-képviselő.

Frissítés

A hvg.hu időközben elérte a Facebook szóvivőjét, aki annyit közölt, hogy tudnak a problémáról, és vizsgálják is azt. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy nem szándékos kísérletezésről, hanem egy hibáról lehet szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!