Republikon: A fiatalok többsége leváltaná a kormányt

2021. április 8. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), és csak harmaduk (33 százalék) szeretné azt, hogy 2022 után is Orbán Viktor legyen Magyarország miniszterelnöke – írja a Népszava a Republikon Intézet közvélemény-kutatása alapján.

A kifejezetten nagy, ötezer fős mintán végzett kutatás eredményeit csütörtökön ismertették, eszerint:

  • A 30 év alattiak körében is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt (29 százalék), de az ellenzéki pártok együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött.
  • Ebben a korcsoportban a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, illetve a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír.

Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is inkább új kormányt szeretnének, ebből fakad a meglehetősen nagy kormányváltó hangulat. A bizonytalanok aránya a teljes felnőtt lakosságban 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35 százalék.

A fiatalok csupán 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson.

Ezzel szemben a teljes népességben tíz százalékkal többen mondják magukról, hogy inkább elmennének szavazni. Mindössze a fiatalok 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon feladatot.

A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól:

  • 66 százalékuk mondja azt, hogy a vallás magánügy, amitől az államnak távolságot kell tartania.
  • 78 százalékuk szeretné, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás.
  • 79 százalékuk szerint az államnak többet kellene költenie az egészségügyre.

Lényegi eltérés azonban, hogy a fiatalok 35 százaléka támogatja a melegházasságot, ami 7 százalékponttal több az országos átlagnál. Ideológiai önbesorolásuk alapján a legtöbb fiatal liberális, szabadgondolkodásúnak (24 százalékuk) tartja magát, 19 százalék környezetvédőnek, ez a két ideológia jellemzőbb rájuk, mint az idősebbekre.

Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a „rendnek és stabilitásnak”. 8 százalékuk tartja magát konzervatív felfogásúnak, vallásosnak pedig 6 százalékuk. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű ideológiák közé tartozik a felmérés szerint.

A Republikon Intézet márciusi pártpreferencia-kutatásának eredményeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!