Az ellenzék megkérdezte, miért nincs átlátható oltási terv, miért kapják az emberek összevissza az oltást. A válasz: az átoltottság jó

2021. április 7. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután lementek a napirend előtti hozzászólások és az interpellációk kedden a parlamentben, az azonnali kérdések következtek. (Az ülésről itt olvashatja teljes tudósításunkat.)

Balczó Zoltán (Jobbik) arra emlékeztette a kormányt, hogy azt ígérték, Húsvétig a 65 év feletti regisztráltakat beoltják, de ez nem történt meg, például ő sem kapott oltást.

Eközben fiatalok tömegével megkapták az oltást, „ami nem baj”, csak 311 ember, főként idősek haltak meg például az elmúlt napon is,

mondta. „Miért nem tudták teljesíteni az oltási tervet, milyen ígéretet tudnak tenni, hogy most beoltják az időseket?”

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt mondta, a 65 év feletti regisztráltak átoltottsága 85 százalék felett van, az ő oltásukat gyorsították fel. „Ezekben a napokban is arra koncentrálunk, hogy a pedagógusok mellett elsőbbséget élvezzenek az idős emberek.” Rétvári azt mondta, ha az EU is olyan ütemben küldte volna a vakcinát, mint ahogy a magyar kormány szerzett be, sokkal többen lennének átoltva. Balczó viszonválaszában újra megkérdezte, miért nem sikerült a terv. Rétvári erre megint a 85 százalékot említette, ami szerinte Európához képest magas szint.

Bősz Anett (DK) szintén az oltásokról kérdezett, mégpedig az oltási tervről, amelybe szerinte zavar csúszott. Nem tudjuk a teljes listát, mi számít krónikus betegségnek például a 60 év alattiak előrébb sorolásához, egymásnak ellentmondó információk vannak, mondta. Nem tudni, mi van a vesebetegekkel, asztmásokkal, COPD-sekkel. Egyes felsorolás mást mond, mint a NEAK-é. Rétvári válaszul azt mondta, a WHO igazgatója szerint a magyar oltási terv meggyőző. Az EU járványügyi hivatal szerint az átoltottság is jó, a New York Times szerint is a világ 11. legjobb országa oltásilag Magyarország, sorolta a kormánypárti politikus.

Hogy pontosan kinek milyen oltás adható, azt mindenkinek a saját orvosa dönti el,

mondta. Bősz viszonválaszában azt mondta, Rétvári nem válaszolt a kérdésre. Rétvári erre megint a 85 százalékot említette, és azt, hogy ha a baloldalon múlik, sokkal kevesebb ember lenne beoltva.

Burány Sándor (Párbeszéd) azt kérdezte, miért nem védik a pedagógusokat, miért oltották őket későn, és miért küldik vissza az iskolába őket védettség kialakulása előtt. Azt is kérdezte, hogy a szociális munkásokat mikor oltják be. Gulyás Gergely miniszter azt felelte, nem oltották későn a pedagógusokat, volt egy oltási sorrend, ami az idősekkel kezdődött. A tanárokat Pfizerrel oltják, ami után a védettség jelentős részben az első oltás után is kialakul. Azt is mondta, hogy fontos, hogy ne álljon le a gazdaság, és 2 héttel az oltás után nincs kockázata az iskolák újrakezdésének. Ennek a hónapnak a végéig több mint 4 millió embert, akár 4,4 milliót is be tudunk oltani reményeink szerint, ez a válasz a második kérdésre, mondta. 3,950 ezren regisztráltak, tette hozzá.

Rig Lajos (Jobbik) azzal kezdte, hogy tisztelet jár az egészségügyben dolgozóknak, és azt kérdezte, van-e összefüggés a Magyarországon (is) rendezendő foci-EB és a nyitás között, illetve, hogy eleve miért nyitnak, ha rosszak a számok, és most ráadásul a fiatalokat is keményen sújtja a járvány. Rétvári Bence azt mondta, valóban megbecsülés jár az egészségügyi dolgozóknak, és elmondta, milyen béremelést kapnak. „Ami a nyitást illeti, az ön frakcióvezetője, Jakab Péter a harmadik hullám küszöbén azt mondta, nyitni kell, különben végleg bezárunk. Párttársa, Nunkovics Tibor erre pár nappal azt mondta, itt az ideje a szabályozott nyitásnak. Ez lett volna a felelőtlenség.” Rig Lajos erre azt mondta, párttársai a vendéglátóegységekre gondoltak akkor. „A kérdés az, hogy van 2,5 millió beoltott, de közülük egymilliónak van védettsége, indokoltnak tartja-e, hogy az iskolák nyissanak.” Rétvári azt mondta, a kormány arra törekedett, hogy minél több embernek védettséget biztosítson, ellentétben a baloldallal.

Egy kormánypárti képviselőtől érkező kérdésre Rétvári azt mondta, az oktatásban 78 ezren kaptak behívót, bő 66 ezren jelentek meg. Ez előtt 34 ezren megkapták már. Így több mint 100 ezer oktatási dolgozó megkapta az oltást, és folytatják a munkát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!