30 millió forint rendkívüli támogatást adott az Emmi a 100 tagú cigányzenekarnak

2021. április 4. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A 100 Tagú Cigányzenekar egyedi, magyar értéket képvisel”, indokolja a döntését az MTI-hez eljuttatott közleményben az Emberi Erőforrás minisztériuma, miért adott 30 millió forint rendkívüli támogatást a zenekar.

A közlemény – amit egyébként az Index, az Origo és az ATV is jóval hamarabb megkapott, mint ahogy azt az MTI lehozta volna – kitér arra is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti VII. kerületi ellenzéki polgármester elküldte a zenekart abból az épületből, ahol több mint egy évtizedig próbáltak és készültek az előadásokra. Ezt követően Kásler Miklós az Emmi minisztere elrendelte, hogy a zenekar számára egy méltó és végleges helyszínt biztosítson a kultúráért felelős államtitkárság. Ennek az épületnek a keresése még most is tart.

Az Emmi közleménye szerint a zenekar helyzetét tovább nehezíti, hogy a járvány miatt tavaly jóval kevesebb koncertet tarthattak meg.

A 100 tagú cigányzenekar próbál 2020. február 9-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A 100 tagú cigányzenekar próbál 2020. február 9-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Igaz, a járvány miatt nem csak a 100 tagú cigányzenekar került nehéz helyzetbe. Az drámai hatással volt a rendezvénypiacra, azon belül is az élőzenére. Gyakorlatilag 2020 tavasza óta leállt az iparág Magyarországon, elmaradt a komplett fesztiválszezon, és a járványügyi szigorítások miatt már kisebb klubkoncertek sincsenek.

Ebből lett a raktárkoncertprojekt: még tavaly július végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 5,3 milliárd forintos projekttel segíti meg a kormány a hazai könnyűzenét. Arról, hogy ez valójában hogyan zajlik, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!