Az Őrségi Nemzeti Park is ellenzi, hogy a Mol Őriszentpéteren fúrjon szénhidrogénkutat

2021. március 26. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Őrségi Nemzeti Park is ellenzi a Mol Őriszentpéterre tervezett szénhidrogén-kutatófúrását, tudta meg a Magyar Természetvédők Szövetség közérdekű adatigénylés útján.

Az őriszentpéteri lakosok számára néhány hete lett nyilvánvaló, hogy a Mol az Őrségben található falujuktól néhány száz méterre tervezi egy kutatófúrás lemélyítését, majd a szénhidrogén kitermelését. A helyiek attól tartottak, hogy a kút építésével járó forgalom és zajhatás visszaveti majd a falusi turizmust, zavarja mindennapjaikat és természeti értékek is károsodnak az építés során. A kutatófúrás még engedélyezés alatt áll, a Mol a Vas Megyei Kormányhivatalhoz adott be előzetes vizsgálati anyagot, és az általános felháborodás után további egyeztetéseket is ígért a cég helyiekkel.

A tervezett kút egyébként az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területére esik, így a nemzeti parkot is be kellett vonni a hatósági eljárásba. Eddig nem lehetett tudni, hogy a nemzeti park, milyen szakvéleményt adott ki, de most a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) egy közérdekű adatigényléssel megszerezte azt az illetékes kormányhivataltól. R

„A dokumentumban az Igazgatóság leszögezi, hogy a kérelmezett tevékenység természetvédelmi célt és érdeket sért, ellentétes egyes természetvédelmi jogszabályokkal, ezért a beruházást nem támogatja” – írta az MTSZ.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a január 21-i keltezésű, a hatósághoz megküldött állásfoglalásában kifejti, hogy a kérdéses területen kizárólag természetkímélő tevékenységet tud támogatni. A mélyfúrás szénhidrogén-bányászat érdekében történik, ezért ellentétes a védetté nyilvánítás egyes céljaival. A területen megtalálható a fokozottan védett haris (Crex crex), amelynek fészkelését zavarná a beruházás és a szénhidrogén kitermelés. A tevékenység által keltett zajhatás és megemelkedő gépjárműforgalom a helyben élők egészséges környezethez fűződő elvárásainak sem felel meg.

„Véleményünk szerint ellentétes az Alaptörvényben foglalt természetvédelmi garanciákkal, hogy egy országos jelentőségű védett természeti területen jelentős kockázatú bányászati beruházást kezd egy vállalat. Ezért jelentkeztünk be ügyfélként az engedélyezési eljárásba. Örülünk, hogy véleményünket visszaigazolta a nemzeti park állásfoglalása” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!