Ellenzéki politikusok Orbán bejelentéseiről: A miniszterelnök vagy megbolondult, vagy az ország legcinikusabb embere

2021. március 26. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki politikusok nem mentek el szó nélkül Orbán Viktor reggeli rádióinterjúja mellett, melyben a miniszterelnök a korlátozások átstrukturálása mellett a pedagógusok általános vakcinációjának elindításáról is beszámolt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy március 18-i HírTV-s interjúrészlet kiposztolásával bizonyította azt, hogy pártja már korábban is azt javasolta, hogy a vírus terjedésének lassítása érdekében ki kell tolni a boltok nyitva tartását és a kijárási tilalom kezdetét.

De ma végre megfogadta a kormány a javaslatunkat, amit a miniszterelnök jelentett be – kár, hogy két hónapot kellett erre várni. Minden ilyen és ehhez hasonló mulasztás hozzájárul a világelső magyar halálozásokhoz.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke (egyben vezető lájkvadásza) az egyre távolabbi határidőre kitolódó korlátozások háztartásokat terhelő költségeire emlékeztetett némiképp hatásvadász megfogalmazásban:

Vírus vagy éhhalál. Lassan ez a kérdés,

és Orbán Viktor szemére hányta, hogy „nincs érdemi bértámogatás, nincs megemelt álláskeresési járadék, nincs fizetett pótszabadság, nincs válságkezelés”.

Szél Bernadett független képviselő posztja szerint elsőre nem értette, Orbán „miért kezd el arról beszélni, mennyire »népszerűek«️ a pedagógusok, mi van a nyári szünettel meg a dolog »színével és fonákjával«️, mégis mi köze van ennek az oltásukhoz?” És csak kis késéssel esett le neki, hogy a kormány tényleg amiatt ódzkodott – a szakmai szervezetek hónapok óta tartó unszolása ellenére – a pedagógusok vakcinációjától, mert a közvélemény-kutatások azt hozták ki, hogy ennek a csoportnak a beoltása nem lenne elég népszerű.

A másik ex-LMP-s független képviselő, Hadházy Ákos a miniszterelnök hajósmetaforáit (Orbán magát egy, a helyzetet átlátó, iránytűvel rendelkező, a hajót biztosan vezető kormányosként jellemezte) sérelmezte:

[Orbán] most éppen egy hullámokkal dacoló hajó biztos kezű kapitányának képzeli magát. A miniszterelnök vagy megbolondult, vagy az ország legcinikusabb embere. Mindkettő nagyon nagy baj, emberéletek ezreibe kerül.

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan viszont felpattant Orbán retorikai hullámára, hosszú allegóriáját arra a konklúzióra futtatta ki, hogy

Miniszterelnök úr, ez nem kormányzás, ez sodródás! A kapitánynak az a dolga, hogy a kikötőbe irányítsa a hajót, mindenkit élve tegyen ki a partra, és nem az, hogy a vihar kellős közepébe vigye a hajót.

A politikus emlékeztetett arra, pártja már hónapok óta követeli a pedagógusok, kereskedelmi dolgozók, rendőrök soron kívüli beoltását, de Kásler Miklós „pár napja még pökhendien azt mondta, hogy a tanárok várjanak a sorukra”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!