Lánczi: A Fidesz addig van és lesz, amíg Orbán Viktor aktív

2021. március 25. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor személye az egyetlen garanciája annak, hogy a rendszerváltás folyamata még zajlik, jelentette ki Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a Mandinernek adott hosszú interjúban. Lánczi szerint a posztkommunizmus akkor ér véget, amikor majd úgy érezzük, hogy véget ért.

Nagyon jónak, barátinak nevezte a viszonyát Orbánnal, akiről azt mondta, hogy szerinte csak rajta múlik, meddig marad a politikában. „Mindegy, hogy kormányfőként vagy másként, de amíg ő akar, meghatározó politikusa lesz az országnak.”

Lánczi azt is kijelentette Orbánról, hogy „a Fidesz addig van és lesz, amíg ő aktív a politikában.” Abban sem biztos, hogy utána egyáltalán Fidesznek fogják-e hívni a pártot. Arról, hogy lát-e olyat, aki át tudná venni a stafétabotot, azt mondta, tehetséges politikusok vannak a pártban, de ez önmagában nem elég, sok egyébbel kell párosulnia, hogy valaki igazi vezető legyen.

A többek között a kormányzás eszmei alapjairól, konzervatív forradalomról szóló interjúban Lánczitól a nyugati kultúrának is jut bírálat.

Arra a kérdésre, hogy „közpénzen gazdagodó oligarchák, fideszes politikusok és barátaik luxusutazásai – a legtöbbször ezeket hangoztatják ellenpéldaként, amikor a kormányzás morális megítéléséről van szó”, Lánczi többek között arról beszélt, hogy luxuséletforma mindig volt, rendszertől függetlenül is. Szerinte az újgazdag, vagyonos réteg kialakulásánál nem öncélú jelenségről van szó, „a fegyvertelen próféták mind elbuktak”, a politikai elképzelések végrehajtásához pedig gazdasági erő is kell.

Azt is kijelentette, hogy kitart a mellett az álláspontja mellett, hogy „amit egyesek korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája”, amely a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. Szerinte most zajlik a középosztály kialakítása, és az egyik alapelv, hogy az emberek munkából és ne segélyből éljenek.

Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Racionális döntésnek nevezte a Fidesz kilépését az Európai Néppártból, ami szerinte kényszerhelyzetben történt. Azt mondta, hogy a rendszerváltás óta olyan politikai erők vannak hatalmon az EU-ban, amik a nyugati kultúra leszalámizását vizionálják, Németországban pedig mikroszkóppal kell keresni, kik képviselik a konzervatív gondolatokat.

Arról is szó volt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) melletti kiállásról szavazott volna a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa októberben, de Lánczi ezt megakadályozta. Azt mondta, hogy a szenátus a Corvinus működtetéséért és az egyetem szuverenitásáért felelős testület, és „nem dolga, hogy bármilyen kérdést megvitasson”. Szerinte egyik intézmény sem egységes politikailag.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!