Az SZFE melletti kiállásról akartak szavazni a Corvinuson, a rektor nem engedte

2020. október 26. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy rendhagyó ülésen az SZFE melletti kiállásról szavazott volna a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) szenátusa, Lánczi András rektor azonban megakadályozta ezt – tudta meg a 24.hu.

A határozati javaslat címe az lett volna, hogy „A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa kinyilvánítja szolidaritását a Színház és Filmművészeti Egyetem Szenátusával, munkavállalóival és hallgatóival, akik az Alaptörvényben foglalt joguknál fogva védelmezik egyetemük autonómiáját”. A rektor azonban elutasította a szenátus összehívását, az egyetem belső levelezésében azt írta: „a javasolt napirendi téma nem tartozik Egyetemünk Szenátusának hatáskörébe, így a kérést nem áll módomban teljesíteni”.

Majdnem egy héttel később a gyűlést kezdeményező Toronyai Gábor szenátusi tag ismét levélben kereste meg a rektort, és felhívta a figyelmét arra, hogy a szenátus ügyrendje szerint, ha a tagok egyharmada a napirend megjelölésével írásban kezdeményezi a testület összehívását, akkor a szenátus elnöke köteles 15 napon belül összehívni azt. Toronyaihoz csatlakozott egy másik szenátusi tag, Rosta Miklós is, aki azt írta, az ügyrend alapján a rektornak nincs mérlegelési joga. Sőt, azt írta Lánczinak: „döntésed súlyosan sérti az egyetemi normákat és alapértékeket, azt antidemokratikusnak és bizalomrombolónak tartom”. Lánczi azonban nem változtatta meg döntését.

Ezután tovább folytatódott a szenátusi tagok közötti levélváltás, amelyben Lánczi megkérdezte, hogy például a Rajk Szakkollégium elnevezésének ügyében miért nem kezdeményeztek korábban szenátusi gyűlést. Lánczi – aki a Fidesz-közeli Századvég Alapítványt is vezette – hangsúlyozta, hogy igyekszik távol tartani a Corvinust a politikai csatározásoktól.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Corvinus sajtóosztálya elküldte a 24.hu cikkével kapcsolatban az egyetem állásfoglalását, amelyet változtatás nélkül közlünk.

„A Budapesti Corvinus Egyetemen sikeresen zajlik az új modell alapján a megújulási folyamat, ahogy az elmúlt év a bizonyíték erre. Fontos, hogy folyamatos párbeszéd legyen az átalakulásban részt vevő érintettek között, és közösen építsék az egyetem sikeres működését megalapozó kultúrát. Éppen ezért a Corvinus Egyetem átalakításához kapcsolódó összes fontos lépést a Szenátus előtt is megtárgyaltuk, megtárgyaljuk.

Sokszínű és érdeklődő közösségünkben számos fórumon folyamatos beszélgetés zajlik közéleti kérdésekről, így a felsőoktatási változásokról és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zajló eseményekről is. Ezen fórumok működését az Egyetem vezetése aktívan támogatja, hiszen egy egészségesen működő egyetemi közösségnek és a hallgatók nevelésének lényeges eleme a nyílt vita a világ fontos és érdekes, akár megosztó kérdéseiről. Ezzel párhuzamosan azonban fontosnak tartjuk, hogy a hivatalos egyetemi döntéshozatali fórumok (pl. Szenátus) a hatáskörükbe tartozó ügyekkel foglalkozzanak, így más intézmények működésének konkrét ügyeit ne tárgyalják.

A Budapesti Corvinus Egyetem mindemellett támogatja a Magyar Rektori Konferencia azon törekvését, hogy segítse a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzet minden érintett számára elfogadható rendezését.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!