Az emberek pofánverése ez a blöff

Legfontosabb

2021. március 22. – 15:31

Az emberek pofánverése ez a blöff
Balázs Zoltán egy önkormányzati rendezvényen 2019-ben – Fotó: Kompolt Önkormányzata / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Csak tavaly több tízmillió forintot nyert a lottón, ezzel magyarázza jó anyagi helyzetét Kompolt négyszázezer forintot kereső polgármestere, Balázs Zoltán. A helyiek szerint viszont ahogy fejlődött a falu, úgy gyarapodott közben a polgármester is. 30 milliós öltözőfelújítás NAV-nyomozással, csatornázási pénzügyi mizéria, bírósági megrovás választási csalási ügyben, ilyesmik vannak a polgármester listáján. A nyugdíjasok istenítik, többen félnek tőle – huszonhárom éve ő a település vezetője.

„Én mindenkivel jóban vagyok, vele is, de nem úgy, hogy megkérdezem Zolitól, hogy »akkor a lottózásból lett-e a pénzed?«️”

– jegyzi meg félig viccesen egy kompolti nő. A háza előtt beszélgetünk, az út másik oldalán ott áll a polgármesteri hivatal. Kompolt egy falu Heves megyében, nagyjából félúton Hatvan és Eger között. Ha az autópályáról fordulsz le, hogy odajuss, előbb át kell menned Kálon, de nem fogod észrevenni, hogy már Kompolton vagy, mert falutáblát hiába keresnél, az épületek jönnek sorban egymás után. De a helyiek majd útba igazítanak, valahogy így: a két falut egy út osztja ketté, bal oldalon az egyik, jobb oldalon a másik, de csak addig a sarokig ott pár méterre, mert onnantól már jobbra is Kompolt van.

Kompolton körülbelül kétezren laknak, van óvodája és általános iskolája is, utóbbit épp most újítják fel (ennek később még lesz szerepe a történetben). A faluban járkálva pedig rögtön feltűnik, hogy maszkot majdnem minden utcán sétáló, bicikliző vagy épp csak álldogáló emberen látni. Bár nem egy kis falu, a lakosok még így is gyanakodva figyelik az ide érkező idegeneket.

És Kompoltot vezeti az a polgármester, aki többször került már különféle ügyeivel a hírekbe, legutóbb épp pár napja. Balázs Zoltán ugyanis azzal magyarázza jó anyagi helyzetét, hogy jól megy neki a lottózás, és csak tavaly több tízmillió forintot nyert rajta.

Jó helyre tegyék az X-et

Amikor a lottózós hírek másnapján megérkezünk Kompoltra, az rögtön világos lesz, hogy bárkihez megyünk is oda kérdezősködni, nehéz lesz megszólalót találni: nem foglalkoznak a témával, nem tudnak semmit, amúgy is épp sétálni mennek, nem érnek rá, nem akarnak rosszat mondani a polgármesterről, mondják sorban. Pedig Balázs Zoltán nem tegnap került a polgármesteri székbe: 1998 óta vezeti a falut függetlenként, amikor is nagy többséggel verte meg az előző faluvezetőt. Ezután választásról választásra hozta a győzelmet, igaz, 2006-ban csak egyedüli indulóként, 2014-ben pedig mindössze egyetlen szavazattal.

Élet Kompolton 2021. március 17-én – Fotó: Bődey János / Telex
Élet Kompolton 2021. március 17-én – Fotó: Bődey János / Telex

Balázs a szoros eredményt úgy kommentálta az akkori Hír Tv-nek, hogy „a mai Magyarországon bármennyire is jól csinálja az ember, vagy tud értékeket teremteni, egyszerűen olyan világot élünk, hogy ciklusról ciklusra az ember irigyei, rosszakaróinak száma az nő és nő”. Eközben a helyiek arról beszéltek a tévének, a polgármester kétezer, háromezer vagy tízezer forintot adott nekik, cserébe elvárta, hogy „jó helyre tegyék az X-et”. Balázs ezt tagadta, állítása szerint ő senkinek sem adott pénzt „magánemberként”, a választást pedig „egészen biztosan” nem befolyásolta, Kompolton pedig a „lejáratása zajlik”.

Lett belőle feljelentés és bírósági ügy, méghozzá olyan, ami öt éven keresztül húzódott. Az ügyészség hét rendbeli választás rendje elleni bűntettel vádolta. Bár első fokon felmentették, egy megismételt eljárásban jogerős ítélet született: a hét pontból háromban bűnösnek találták, négyben bizonyítottság hiányában felmentették, végül a polgármester mindezért megrovást kapott. Az Egri Törvényszék a Telexnek megerősítette, hogy az ítélet kimondta: a választások alatt Balázs három embert pénzjuttatással akart befolyásolni. Maga Balázs az ítélet után úgy nyilatkozott, „annak örülök, hogy még ha ennyi időbe is telt, a végső döntés az: nem találtak bűnösnek. A főbíró azzal zárta: figyelmeztetett, oda kell figyelnem, milyen kijelentéseket teszek. Természetesen ezt megígértem, ám úgy gondolom, eddig is így jártam el. Semmi olyat nem tettem, ami nem korrekt és nem szabályos.”

A következő, 2019-es választásokon megint indult, és hatodszorra is elnyerte a polgármesteri széket.

A 38 millióból felújított öltöző

Amikor a focipályát keresve kérdezősködünk Kompolton, a helyiek rögtön eligazítanak: a kompolti lottózó mellett vezet oda az út, de amikor rákérdezünk, hogy akkor az öltöző valóban 38 millió forintba került-e, akkor már visszahúzódnak, és inkább nem válaszolnak, valaki pedig még inkább vissza is kérdez, hogy „miért, meg akarják venni?” Pedig a Blikk szerint a felújítást a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatta, a 38 milliós büdzséből mindössze tízmilliót kellett az önkormányzatnak önrészként beletennie.

Egy helyi ugyanakkor arról beszél a Telexnek, hogy „38 millióból egy új épületet is fel lehet húzni. Ami erre rá lett költve kívül-belül, az biztos, hogy ennél kevesebb.”

A focipálya oldalában álló kis épület valóban nem újonnan felhúzott, előtte is volt ott már egy, és ezt nem csak a helyiek ismerik el nekünk, hanem a Google néhány évvel ezelőtti térképe is. Ha összehasonlítjuk a mai és a korábbi állapotot, az épület kapott egy új ajtót, verandát, ereszt és sárga festést. Egy kompolti férfi szerint a tetőt csak javítani kellett, és belülről valamennyit felújítani, de helyben többen beszélik azt, hogy „gyenge minőségű anyagból lett csinálva”. A pálya kapott egy új járdát, kerítést és mellé három – már eléggé széltépte – zászlót is, de megszólalónk szerint ezek ebben a büdzsében nem voltak benne.

A 38 milliós öltöző Kompolton – Fotó: Bődey János / Telex
A 38 milliós öltöző Kompolton – Fotó: Bődey János / Telex

Minderről a polgármester a Blikknek úgy nyilatkozott, „az öltözőt vandálok szétverték, ezért kértem az MLSZ segítségét, a szövetség döntött az összegről és a kivitelezőről is”. A lap szerint az öltöző ügyében feljelentés is történt, és ismeretlen tettes ellen nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Megkérdeztük a NAV-ot, valóban nyomoznak-e. Mindössze annyit válaszoltak: „folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket”.

Egy kápolnai lakos szerint ugyanakkor a sportöltöző „talán a legkisebb ügye Balázsnak”, de közben

„mindenki érti, hogy van egy kis házikó, amire elment 38 millió, és így néz ki. És azt mindenki érti, hogy ez tuti nem annyiba került.”

A csatornázási mizéria

A környéken a legnagyobb felháborodást a csatornaberuházás okozza. Ez egy elhúzódó beruházás lett, nagyobb költséggel, mint amennyit először kiszámoltak rá. A történet lényege, hogy hat faluban – Kompolt, Kál, Kápolna, Tófalu, Feldebrő, Aldebrő – új szennyvízelvezetést építettek ki, ennek a projektnek a gesztora, ügyintézője volt Balázs. A települések lakóitól önrészként évekig pénzt szedett be, havi ezer forint környékén, ez háztartásonként több mint kétszázezer forintot jelent összesen.

Egy 2014-es sajtóközlemény még azt írta, a beruházás 85 százalékát az Európai Unió és a magyar állam finanszírozta, vissza nem térítendő támogatásból, a maradék 15 százalékot pedig „részben a lakossági befizetésekből, részben hitelből, részben további támogatásból valósította meg a kifejezetten erre a célra létrejött Önkormányzati Társulás”, egy évvel később, 2015-ben már egy másik sajtóközlemény jött ki, amiben már csak annyi szerepelt, hogy a beruházást az unió és az állam finanszírozta.

A hat falu lakossága e szerint úgy gondolja, hogy a tőlük éveken át beszedett pénzt nem használták fel, így azt kérik vissza.

A káli Pásztor Istvánné Gabriella az elmúlt években többször írt levelet Balázsnak vagy épp a káli polgármesternek, elszámolást kérve az ügyben, de hiába. A káli polgármester, Morvai János 2019-ben annyit válaszolt neki, a 2015-ös sajtóközlemény egyszerűen hibás, valamiért nincs benne, hogy a lakosok pénze is benne van a beruházásban. Azt is írta, utánajárt, hogy miért lehet hiányos ez a közlemény, és azt a választ kapta, „ebben a cikkben kiemelésre került az, hogy nem visszatérítendő támogatást nyújtott” az unió és az állam. Pásztorné szerint viszont „ne vicceljünk, tévedésből nem adunk ki ilyen közleményeket”. Morvai levelében hozzátette, hogy egyébként pedig az aláírt szerződés „nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a lakosság költségeit végleges elszámolás után visszatéríti vagy térít belőle vissza”, és erről egy korábbi közgyűlésen a lakosokat tájékoztatták.

Pásztor Istvánné Gabriella – Fotó: Bődey János / Telex
Pásztor Istvánné Gabriella – Fotó: Bődey János / Telex

Pásztorné szerint ugyanakkor ezen a 2019-es közgyűlésen Balázs azt mondta nekik, hogy 2019-ben lesz egy elszámolás, és akkor visszafizetnek nekik valamennyit, Balázs ezt ugyanakkor tagadja, és levélben azt írta a nőnek, sosem ígért olyat, hogy bármikor is visszafizetne pénzt.

A lakosok azt is nehezményezik, hogy az évek alatt lettek olyan települések, amelyek ingyen csatlakozhattak rá a csatornarendszerre, de Balázs ezt azzal magyarázza egy Pásztornénak küldött levelében, hogy az évek alatt „természetesen mint minden, az uniós pályázati rendszer is változott (…), a változás már más lehetőséget, százszázalékos támogatást kínált. Sajnos a mi beruházásunk nem kaphatott százszázalékos támogatottságot.” Egyébként pedig az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság az ellenőrzésekkor mindent rendben talált. „Kéz kezet mos”, mondja erről Pásztorné.

Minden beruházás után új kocsi

„Ez a falu látványosan sokat fejlődött az elmúlt húsz évben, de egyszerre a polgármester is szépen gyarapodik”

– mondja egy kompolti. Felújították például a bölcsődét, az óvodát, a faluházat, az orvosi rendelőt, de megszólalónk szerint „egy kápolnai vállalkozó mindig ott van alvállalkozóként a beruházásnál”. A férfi szerint egyébként az orvosi rendelőt 16 millióból újították fel, ebből szigetelték és festették, talán burkolatot is kapott. Most épp több mint egymilliárd forintért újítják fel az általános iskolát is. Balázs a Heves megyei hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy „1,1 milliárd forintot vidéki iskolára talán még sosem költöttek”. Tervben van még az üzemcsarnok és a művelődési ház felújítása.

„A látványos fejlődés ellenére az emberek már kétszer le akarták váltani a polgármestert” – utal egy kompolti lakos Balázs 2014-es egyszavazatos többségére, valamint a 2019-es választásra, amin hárman indultak, és Balázs összesítve kevesebbet kapott, mint a két kihívója. De mivel a szavazatok megoszlottak a másik két induló között, így Balázs jött ki győztesen.

„A helyiek jól ismerik ezt az embert, itt nevelkedett, nem volt könnyű sorsa, anyja korán meghalt. Szegény családból való volt, mindig kereste az utat, hogy lesz belőle valaki. Fiatalkorában helyi vállalkozók lányainak udvarolt, de nyilván nem rúghatott labdába. Most meg akarja mutatni, hogy igenis lett belőle valaki. Hogy honnan van a pénze, az a nagy kérdés” – jellemzi őt egy helyi lakos.

Információink szerint Balázs a karrierjét Nagyúton kezdte, ahol jegyző volt, aztán Kompolton lett jegyző, majd polgármester. Jelenleg Egerben él, feleségétől elvált, vele egy közös és egy nevelt gyereke van. Kompolti megszólalónk szerint Balázs előbb versenybiciklivel járt Nagyútra dolgozni, aztán kispolskival, majd „elindult egy emelkedőn, minden beruházás után volt egy gépkocsicsere”. A férfi szerint a polgármesternek volt már Audi A6-osa, Mercedese, BMW-je, Volkswagen Passatja, legújabban megint egy újabb szériás BMW-vel jár.

A férfi szerint Balázs „mindig hivalkodott azzal, hogy mennyire gazdag”. A Facebookján – amit a napokban megjelent hírek után a polgármester törölt – rendszeresen posztolt arról, épp hol van, mit csinál, mondja megszólalónk, aki szerint „ez az ember kérkedik az életmódjával, havonta több millió forintot is elkölt”. Ilyen fotókat egyébként pár hónapja a radikális Magyar Jelen is publikált. Egyiken egy biliárdszobában a saját arcképe mellett pózol, egy másikon egy borvidéken, és persze ott van az elhíresült negyvenedik születésnapi fotó, amin a településvezető éppen egy összetejszínhabozott testű meztelen nőn feltálalt tortát vág fel, mögötte a felesége, mellette pedig a lánya áll.

Piac Kompolt központjában 2021. március 17-én – Fotó: Bődey János / Telex
Piac Kompolt központjában 2021. március 17-én – Fotó: Bődey János / Telex

„Bár független polgármester, a szocialista kormány idején a faluház átadására idejött Kompoltra az akkori pénzügyminiszter, Veres János, az akkori országgyűlési képviselő, Korózs Lajos is” – mondja a kompolti férfi. Ketten arról is beszélnek a Telexnek, hogy Balázst „a nyugdíjasok istenítik, hozta nekik ide Koós Jánost, a Korda házaspárt”, de ők „a problémákat nem látják”, pedig vannak, például az, hogy nincs közösségi élet.

Azt is mondják a helyiek, hogy Balázs előszeretettel hangsúlyozza, hogy a zsebében vannak a politikusok, a rendőrség, a bíróság, az újságírók.

„Itt egy vidéki ember, aki Boss-öltönyökben jár, 40-50 ezres ingekben, százezres napszemüvegben meg luxusautóval, hangoztatja alvilági kapcsolatait – az embereknek tehát érinthetetlennek tűnik.”

A szerencsés kéz

Egy megszólalónk szerint tanulságos, hogy amikor a Hír Tv 2014-ben megkérdezte Balázstól, mennyi a polgármesteri fizetése, nem tudta egyből megmondani, gondolkodnia kellett, „pedig aki bérből él, az három hónapra vissza is meg tudja mondani, mennyit keresett”. Azt is mondta ekkor, hogy ennyi fizetésből valóban nem tud BMW-t venni, de „bérelni lehet, lízingelni lehet, onnantól kezdve ez azért belefér a fizetésembe, nincs olyan egyéb extra dolgom, ami sokba kerülne”. Utazni viszont szeret, és bár a Facebookja nem elérhető, a neten több fotót találni az utazgatásairól. Erről ebben az interjúban azt mondta, „az, hogy ebben az évben voltam három napot Londonban vagy három napot Madridban egy focimeccsen, és mindezt egy fapados légitársaság keretében, visszafogott összegért, azt én vállalom”.

Minderről egy helyi lakos úgy vélekedik, Kompolt egy kis település, nem is jómódú, „teljesen világos, hogy nem a polgármesteri fizetéséből él. Balázs Zoltán életmódja nem finanszírozható a jövedelméből.”

Pár napja viszont a polgármester a Blikknek azt mondta, négyszázezret keres havonta, a magas színvonalú életmódját pedig úgy indokolta, hogy egyszerűen többször nyert a lottón. Sőt, részletezte is: „A skandináv lottón háromszor volt hatosom, az ötös lottón kétszer négyesem, és sikerült már a Joker-telitalálat is. Tavaly több tízmillió forintot nyertem.”

Egy megszólalónk szerint ha tisztázni akarná magát, kiállna a nyereményigazolásokkal, egy másik szerint „az emberek pofánverése ez a blöff. A kilencvenes években az alvilágnál volt divat ez a lottónyereményes takarózás. Ez az ember arra is renyhe volt, hogy egy kamuvállalkozást maga mögé tegyen. Az érinthetetlenség cinizmusa van benne.”

A szerencsét hozó lottózó Kompolton – Fotó: Bődey János / Telex
A szerencsét hozó lottózó Kompolton – Fotó: Bődey János / Telex

A menekülő polgármester

Kompolton járva a polgármestert is meg akarjuk kérdezni az őt ért vádakról, de egészen szürreális helyzetbe kerülünk.

A helyiektől úgy tudjuk, Balázs mostanában egy aranyszínű kisbusszal jár dolgozni, ami aznap ott is parkol a polgármesteri hivatal előtt. Amikor először bekopogunk, egy hivatali dolgozó jön ki, aki azt mondja nekünk, Balázs nincs itt, hiába áll a kocsija, mert épp a káli polgármesteri hivatalban van egy egyeztetésen. Sebaj, egy kis kitérő után oda is becsöngetünk, ahol viszont már azt mondják, bár valóban volt egy megbeszélés, Balázs már nincs ott, visszament a kompolti hivatalba.

Mi is visszamegyünk, újra bekopogunk, amikor ugyanaz a hivatali dolgozó már az iskolafelújításhoz küld minket, hogy Balázs épp oda ment. Ez közel van, épp csak pár percre, így átsétálunk. A munkások viszont azt mondják, „itt biztos nincs”, így visszamegyünk a hivatalhoz. És lám, a szemünkkel még épp elcsípjük, ahogy Balázs az aranyszínű kisbusszal autózik el a polgármesteri hivataltól. Egy utcán kint álldogáló nőt kérdezzük, hogy jól láttuk-e, valóban a polgármester volt-e az. A nő helyesel, hogy igen. A hivataltól tehát összevissza küldtek minket, Balázs pedig közben elhajtott.

Egy helyi ehhez még hozzáteszi, hogy az önkormányzat a Ford kisbuszt egy a szegregáció felszámolását célzó pályázaton nyerte két-három éve, így az is kérdéses, mennyire használhatja ezt Balázs magáncélra. Állítása szerint a polgármester napi szinten a kisbusszal inkább csak az elmúlt időszakban jár, mert „fél, hogy lefotózzák az autóját. Amikor megvette az új BMW-jét, hetekig nem jött vele, hogy ne tűnjön fel az embereknek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!