Szombathely lett a legboldogabb magyar város

2021. március 20. – 15:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét elkészítették Magyarország boldogságtérképét. A járvány ideje alatt az ország legboldogabb városa Szombathely lett, a második helyre Nyíregyháza került, derült ki a Jobb Veled a Világ Alapítvány szombati közléséből. A régiók szerinti bontást itt, a megyék szerinti bontást pedig itt lehet megnézni.

A 2020-21-es boldogságtérkép az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány 2020. április 1. és a 2021. március 15. között végzett felmérése alapján készült el. „Ennek az időszaknak egyik az egész társadalmat érintő jellemzője a COVID járvány megjelenése és több hullámban történő fellépése” – húzták alá a közleményben.

A főbb eredmények szerint a magyar lakosság boldogságszintje a 2019-ben mért értékekhez képest minimálisan csökkent, de régiónként, megyénként és megyeszékhelyenként eltérően alakul. A Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon jelentősen csökkent a boldogságszint, a Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon viszont nőtt. Megyék szintjén Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megyében csökkent a boldogságszint, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében nőtt, ismertette a legfontosabb eredményeket az MTI.

A megyeszékhelyek közül Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa, a második helyre Nyíregyháza került. Debrecenben, Győrben és Tatabányán csökkent, míg Budapesten szignifikánsan nőtt a boldogságszint. A fővároson belül ráadásul a Budán élők ún. globális jóllét szintje szignifikánsan nagyobb, mint a pesti oldal lakosságáé.

Kiderült továbbá, hogy a nők jóllétszintje magasabb, életkor szerint a 36-50 éves férfiak és nők boldogságszintje emelkedett, míg a 65 év felettieké és a 18-25 éveseké csökkent. Az egyedülállók és a kapcsolatban lévők boldogtalanabbak, a házasok boldogabbak, mint korábban. A gyermekes családokban a testi-fizikai állapot megítélése romlott, a pozitív élmények aránya viszont nőtt a három vagy több gyermeket nevelőknél.

A felmérésben a jóllétszint értékek szóródása nagyobb, ami azért lehet, mert a magyar lakosság csaknem egyharmada eredményesen küzdött meg a járványhelyzet okozta nehézségekkel, míg a lakosság szintén harmadánál jelentős boldogságszint-csökkenésre utaló válaszok születtek.

Pénteken a Telex is beszámolt róla, hogy a Gallup az ENSZ megbízásából ismét közzétette a szokásos globális boldogság felmérésének (World Happiness Report) eredményeit, amelyben 149 országot rangsoroltak. A regisztrált válaszok alapján a világ legboldogabb országa Finnország lett, majd Izland és Dánia következik. Magyarország helyzete változatlan marradt, a korábbi évekhez hasonlóan újra a 43. helyet szereztük meg. A felmérésről részletesebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!