A sajtóból tudta meg a Nemzetközi Oltóközpont, hogy fogyasztóvédelmi eljárás indult ellenük

2021. március 18. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a budapesti kormányhivatal fogyasztóvédelmi eljárást indított a Nemzetközi Oltópont Kft. ellen. Ez az a magáncég, amelynél ötezer forintért lehet előjegyezni koronavírus elleni oltásra. A Nemzetközi Oltóközpont ügyvezetője, Kámány Roland a Telexnek azt mondta: a sajtóból értesült az eljárásról, meglepődve fogadta a hírt. Szerinte adatvédelmi kérdéseket is felvet, hogy így szerzett tudomást a vizsgálatról. Azt is mondta, hogy állnak elébe a vizsgálatnak, ők minden szabályt betartottak.

A kormányhivatal azt vizsgálja, hogy a cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e azzal, hogy pénzért előjegyzést vesz fel az oltásokra. A céggel szemben korábban is folyt fogyasztóvédelmi eljárás, most azonban az „országos oltási stratégia előrehaladtával felmerült új körülmények miatt” ismét vizsgálatot indított a hatóság. Azt nem részletezik, hogy ez mit jelent pontosan, Kámány Roland sem tudja, hogy mire utalhat a kormányhivatal.

A kormányhivatal arra is kíváncsi, hogy a cég melyik vakcinával és mikor kezdi meg az oltást, illetve honnan szerzi be az oltóanyagot, mivel jelenleg csak az államok jutnak hozzá ezekhez. A Nemzetközi Oltóközpont augusztus 20. óta árulja az előfoglalási jogot, november 28-ig összesen 4997 ember foglalt elő, és majdnem 25 millió forintot fizettek be, írtuk korábban. Kámány Roland nem akart arról nyilatkozni, hogy mostanáig összesen hányan regisztráltak, és mennyi pénzt fizettek be. Annyit azonban elárult, hogy több ezren mondták vissza a regisztrációjukat az állami oltóprogram elindulásával, nekik visszafizették az ötezer forintot.

A regisztráció ára nem tartalmazza a vakcina és az oltás költségeit, csak az oltás jogát biztosítja a páciensnek, viszont cserébe elengedik az oltáshoz szükséges háromezer forintos orvosi konzultáció árát. Az oltás beadása 1450 forintba fog kerülni náluk. Tehát az előfoglalás, a kétszeri oltás, illetve az oltóanyag ára például a Pfizer–BioNTech-vakcinánál körülbelül 28 ezer forintjába kerülhet egy páciensnek.

Még nincs konkrét dátum, hogy mikor kezdhetik meg az előjegyzéssel rendelkezők oltását, több vakcinagyártóval is tárgyalnak még, mondta a Nemzetközi Oltóközpont ügyvezetője. Így még azt sem tudni, hogy melyik típusú vakcinát kaphatják meg először. Korábban úgy nyilatkozott, hogy a legoptimistább forgatókönyv szerint akár már március végén elkezdhetik oltani a náluk regisztráltakat. Látva, hogy milyen tempóban kapnak oltóanyagot az országok, szerinte ez minimum 1,5-2 hónappal kitolódik, a veszélyeztetett csoportok beoltásáig biztosan nem jutnak oltóanyaghoz. Amennyiben 2021 végéig nem tudják megkezdeni az előjegyzettek oltását, mindenkinek visszafizetik a pénzét, tette hozzá.

Nem akarnak versenyezni a vakcinákért, elfogadják, hogy először az államok kapnak a szállítmányokból. Arra számít, ahogy egyre több vakcinát engedélyeznek a világon, úgy idővel a magánellátásban is elérhető lesz az oltás. Hozzátette, az állam, ha akarja, el tudja lehetetleníteni, hogy magáncégek is oltsanak.

A kormányhivatal által említett előző fogyasztóvédelmi eljárás azzal zárult, hogy a honlapjukon pontosítaniuk kellett, hogy a Nemzetközi Oltópont Kft. egy magánszolgáltató, és nem pedig egy állami cég, de büntetést nem kaptak emiatt, mondta Kámány. Az ingyenes állami oltási programra mutató linket viszont maguktól tették ki az oldalukra. Azóta semmiben nem változott a gyakorlatuk, ezért sem érti, miért indult meg a vizsgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!