Polt Péter nem talált semmi törvénytelent abban, hogy 500-szor több támogatást kaptak a fideszes települések

2021. március 17. – 11:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötszázszor több pénzt kaptak tavaly a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek – írta meg pár hete a G7.

A lap összeállítása szerint a legtöbb támogatást Balatonfüred önkormányzata kapta, 6,3 milliárd forintot, majd jött Debrecen 5,3 milliárd és Esztergom 5 milliárd forinttal. A top 10-ben szerepel több olyan település is egyenként 2-3 milliárdos támogatással, amelyről elsőre nem a turizmus jut eszünkbe; ilyen például Csurgó, Csorna vagy Berettyóújfalu. Erre a tízes listára egyetlen olyan település került, ahol nem fideszes a polgármester: a 655 lakosú Hercegkút élén független polgármester áll, a települést 2000 óta vezető Rák József személyében. A G7 azt is kiemelte, hogy

a pályázaton megítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett.

A cikk megjelenése után Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez. Arra volt kíváncsi, felvetődhet-e a gyanú, hogy a pályázati pénzek kiosztásakor az MTÜ nem befolyásolástól mentesen döntött. „Lehetséges az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség politikai alapon döntött milliárdos támogatásokról?” – állt a beadványban.

Polt Péter feljelentésként értelmezte a kérdést, és továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának, amely „bűncselekmény hiánya miatt elutasította”, azaz nem vizsgálják a pályázati pénzek kiosztását.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom