Karácsony is támogatja Vona Gábor kezdeményezését a külföldön élő magyarok levélszavazásáról

2021. március 17. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három évvel az előző országgyűlési választások után kedélyesen beszélgetett egyet a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltje. Az apropó Vona Gábor online népszavazási kezdeményezése volt, amely célja, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak levélben.

A főpolgármester támogatja a kezdeményezést, szerdán Facebook-oldalán megosztotta Vona videóját kettejük találkozójáról, és azt írta, hogy „minden nemzet egy politikai közösség, és ebben a közösségben nem érezheti magát senki másodrangú állampolgárnak.” Hozzátette, „arra kell törekednünk, hogy erősítsük a kapcsolatot a külföldre költözött magyarok és az anyaország között.”

Vona Gábor a 2018-as választások után távozott a Jobbikból, visszaadta a mandátumát, majd később megalapította a Második Reformkor nevű alapítványt. Március elején jelentette be, hogy online népszavazást indítanak arról, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben.

A Fidesz választási törvénye értelmében ugyanis jelenleg a határon túli magyaroknak erre van lehetőségük, ugyanakkor a magyarországi lakcímmel rendelkező, a választás napján azonban külföldön tartózkodó magyar állampolgárok csak személyesen, a külképviseleteken voksolhatnak.

A Jobbik egykori elnöke szerint az online népszavazással „a demokrácia távoli homályos illúzióját a kezünkben lévő leheltségekkel valósággá” varázsolhatjuk, és az online népszavazás a jövőben a közélet hétköznapi részévé fog válni. Azt szeretné, hogy már a jövő évi választáson is érvényes legyen a kezdeményezése.

Vona Facebook-oldala szerint Karácsony mellett már Kálló Gergely, Dunaújváros országgyűlési képviselője és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere is leadta szavazatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!