Az akkumulátor iparág fejlesztéséért felelős miniszteri biztost neveztek ki

2021. március 12. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-től az akkumulátor iparág fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa is lesz Magyarországnak. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter Kaderják Pétert nevezi ki erre a feladatra – derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából.

Kaderják kinevezése legfeljebb két évig fog szólni, ez idő alatt addig pedig a következő feladatai lesznek:

  • Megalkotja a magyar akkumulátoripari fejlesztési stratégiát.
  • Támogatja a Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulását, illetve annak belépését az Európai Akkumulátor Szövetségbe.
  • Európai uniós és nemzetközi kormányzati fórumokon képviseli a hazai akkumulátoripar érdekeit.
  • Támogatja az akkumulátoripari Important Projects of Common European Interest (IPCEI) és egyéb, hazai költségvetési vagy európai uniós támogatás felhasználásával tervezett projektek kialakításában és megvalósításában az érdekelt iparági szereplőket.
  • Elősegíti, hogy a hazai akkumulátoripar a hazai zöldgazdasági háttéripar innovatív szegmensévé váljon, és az európai értéklánc integrált részeként működjön.
  • Koordinálja az Iváncsa Ipari Park fejlesztésével kapcsolatos minisztériumi belső feladatokat.

A klímaügy vezetője volt

Kaderják Péter január 15-ig volt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Lényegében ő volt a hazai klímaügy első számú felelőse, ám tavaly év végén olyan pletykák kezdtek el terjedni a minisztériumban, hogy változások várhatók ezen a területen. Ez így is történt, Boros Anita államtitkárral együtt menesztették.

A Telex információ szerint a miniszter elégedett volt a két vezetővel, ennek ellenére is távozniuk kellett. „A döntés a nagyfőnöktől érkezhetett, mert a két államtitkár közvetlen főnöke, Palkovics László miniszter elégedett volt velük” – hallottuk.

Kaderják Péter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Kaderják Péter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 19-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A döntés meglepetés volt, az okokról eltérő magyarázatokat hallottunk, az egyik szerint egy éles év végi szakmai vita, az energiakereskedőkre újabb méretes terheket pakoló EKR-rendszer (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) bevezetése osztotta meg még a kormányzatot is.

A változásokat bejelentő közlemény szerint „a jövőben a két terület felügyelete egy új államtitkárságban olvad össze, amelyet Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddigi európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezet majd. Boros Anita és Kaderják Péter munkájára más feladatkörben továbbra is számít Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!