Szalma Botond nem állna félre, ha felkérnék miniszterelnök-jelöltnek

2021. március 11. – 04:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elegem van a rikkancsokból, és a percemberkékből, komoly miniszterelnök-jelöltre van szüksége az országnak, aki a maga szakterületén nagy tapasztalattal bír” – mondta Varga-Damm Andrea független országgyűlési képviselő a Telexnek. Mint megírtuk, hamarosan új párttal jelentkezik be a jövő évi választásokra a Jobbik volt politikusa, és két miniszterelnök-jelöltet is szívesen támogatna.

Az egyik Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, a másik Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke.

„Ha ők lesznek a miniszterelnök-jelöltek, egy percet nem gondolkodom azon, hogy nekem annak kéne lennem, értük fogok kampányolni” – fogalmazott Varga-Damm. Szerinte dinamikus, okos, szintetizálni képes, kérdezni tudó miniszterelnök-jelöltre van szüksége az országnak, aki fizikailag is bírja, mert mindent újra kell tervezni. A két megnevezett politikus vezetése alatt szerinte nem lennének lopások, és biztos benne, hogy kiváló emberekkel vennék magukat körül.

Még nincs miniszterelnök-jelöltje az LMP-nek

„Mindig hízelgő, ha egy országgyűlési képviselő ilyen gondolatot fogalmaz meg, és megtisztelő, hogy ilyen kontextusban merült fel nevem, de nem szeretném ezen túl kommentálni, az LMP nem hozott még döntést” – reagált Keresztes László Lóránt arra a kérdésünkre, hogy Varga-Damm tanácsára elindulna-e a kormányfői posztért.

Még nincs meg, hogy ki lesz a LMP miniszterelnök-jelöltje, Keresztes azt mondta, hogy pár héten belül előjönnek a névvel. Az is elképzelhető, hogy nem lesz saját jelöltjük, hanem beállnak valaki mögé. A 24.hu információi szerint Karácsony Gergelyt támogathatják, ha a főpolgármester elindul az előválasztáson.

Az LMP frakcióvezetője lapunknak arról beszélt, hogy fontosnak tartják, hogy a miniszterelnök-jelöltjük képviselni tudja a párt meghatározó politikai elveit, így például a fenntarthatóság gondolatát. Szerinte egy jó jelöltnek rendelkeznie kell élettapasztalattal és vezetői készségekkel, és az is fontos, hogy integratív személyiség legyen, mert egymástól jelentősen eltérő nézeteket valló pártokat kell összefognia.

Azt sem akarta kommentálni, hogy magát ilyennek tartja-e, a saját szerepéről mindössze annyit mondott, hogy részt vesz az ellenzéki pártok programalkotási bizottságában, ahol igyekszik határozottan képviselni a számára fontos vidékpolitikai és nemzetpolitikai elveket.

Szalma Botond szakértői kormányzást szeretne

Nem zárta ki a miniszterelnök-jelölti indulásást Szalma Botond, a KDNP volt budapesti elnöke, korábbi újpesti önkormányzati képviselő, aki egykor a Mahart igazgatójaként dolgozott. Az ő neve akkor vált országosan ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt, majd később eljárást indított ellene pártja, amikor a kormányt kritizálta, 2014-ben pedig ki is zárták, mert független polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt ellen. 2019-ben először őt kérték fel az ellenzéki pártok, hogy legyen Újpesten a polgármester-jelöltjük, később családi okok miatt visszalépett.

Frissítés: Szalma Botond cikkünk megjelenése után jelezte, hogy ő lépett ki a KDNP-ből, és nem kizárták.

Szalma Botond, a Kereszténydemokrata Néppárt felfüggesztett budapesti elnöke a fegyelmi tárgyalása előtt a Képviselői Irodaháznál 2014. október 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Szalma Botond, a Kereszténydemokrata Néppárt felfüggesztett budapesti elnöke a fegyelmi tárgyalása előtt a Képviselői Irodaháznál 2014. október 16-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Telexnek arról beszélt, hogy Varga-Damm Andreához hasonlóan többen is megkeresték már ezzel a kérdéssel, volt jobbikosokkal és egy nagyobb roma közösséggel is beszélt. Ő azonban úgy gondolja, hogy nem kompatibilis a jelenlegi politikai felállással. „El tudnám végezni a munkát, de ehhez az kéne, hogy erős politikai hátszéllel egy szakértői kormányt vezethessek.

Arra alkalmatlan vagyok, hogy politikai kormányt vezessek”

– fogalmazott Szalma. Márpedig az ellenzéki előválasztáson indulók szerinte ez utóbbira vágynak.

Ő úgy véli, nem az feladata egy leendő kormányfőnek, hogy szidja Orbán Viktort vagy Gyurcsány Ferencet, hanem a tényleges munkára kell koncentrálnia: az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban és a közlekedésben is több évtizedre kell tervezni. „Ha ilyen feladatot kapnék bárkitől, vállalnám” – tette hozzá.

A politikai árvák megszólítása dönthet

Azt elismerte, hogy a kormányzáshoz szükség van egy párt vagy pártszövetség támogatására, de szerinte a jelenlegi politikai szereplőknek nem érdeke, hogy szakértői kormányzás következzen. „Én csak munkára tudok jelentkezni, politikai beosztásra nem.” Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy rajta lesz a neve jövőre a szavazólapon.

„Ha realista vagyok, akkor 10 százalék az esély, ha optimista, akkor 51.”

Ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát a miniszterelnök-jelölti indulására. Erősen szimpatizál Bencsik János pártjával, a Polgári Válasszal, mint mondta, ők fiatalok, tisztességesek, jót akarnak, és van jövőjük. „Ha ők felkeresnének, nem állnék félre” – tette hozzá.

Bencsik János ugyanakkor azt írta a Telexnek, hogy a Polgári Válasz elnöksége még nem hozott döntést ebben az ügyben. „A miniszterelnök-jelöltség nemcsak ambíció, hanem józan helyzetértékelés függvénye is, ami különösen igaz egy frissen megalakult párt esetében – fogalmazott a Jobbikból tavaly távozó országgyűlési képviselő. – Szalma Botondot felkészült, nagy tudású és tisztességes közéleti személynek tartjuk, személyesen is jó kapcsolatot ápolunk. Miniszterelnök-jelölti felkérése eddig nem került szóba.”

Szalma lapunknak kifejtette azt is, hogy szerinte három halmaza van jelenleg a magyar politikának. A Fidesz-KDNP és az általa csak Hazafias Népfrontnak nevezett ellenzéki szövetség fej-fej mellett versenyzik, de harmadik halmazként ott vannak „az árvák, akik nem tudják, hogy hova álljanak”. Ide sorolta a kiábrándult fideszeseket, LMP-seket, a volt MDF-eseket, és Kisgazdákat. Szerinte ez a harmadik halmaz lehet a mérleg nyelve a jövő évi választásokon, őket se a Fidesz, se az ellenzék nem tudja egyelőre megszólítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!